Radni sastanak predsjednika Hrvatske, Austrije i Slovenije u Varaždinu

Nakon neformalnih susreta na razini predsjednika Hrvatske, Slovenije i Austrije održanih u Beču i Logarskoj dolini, domaćin ovogodišnjeg sastanka je Republika Hrvatska

DSC 4657

Po završetku sastanka u Varaždinu, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako je sa slovenskim predsjednikom Pahorom i austrijskim predsjednikom Fischerom razgovarala o europskoj solidarnosti s naglaskom na migrantsku krizu, učvršćivanju suradnje na prostoru Srednje Europe i o nastavku procesa euroatlantskih integracija, odnosno stupanja u članstvo naših susjednih država u Europsku uniju i NATO za one koji to žele.

U okviru pitanja o europskoj solidarnosti, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako su izrazili zabrinutost daljnjim usložnjavanjem migrantske krize, ali i svim posljedicama koje ona ima, kako po same migrante, države iz koje dolaze, države koje se nalaze na takozvanoj Balkanskoj ruti te posljedica koje ima na eroziju europskih vrijednosti i europske solidarnosti. „U ovom trenutku vrlo smo zabrinuti stanjem na makedonsko-grčkoj granici i općim stanjem u Grčkoj“, kazala je hrvatska predsjednica i dodala kako moramo pokazati humano lice. Kazala je kako se moramo pobrinuti za sve osobe i na razini Europske unije dogovoriti snažniju politiku i poruke o konkretnim rješenjima i usredotočiti se, ne samo na učinke krize koji su već ovdje na prostoru Europske unije, već i na rješavanje korijenskih uzroka migracija. U tom smislu, Predsjednica je najavila zajednički odlazak s predsjednikom Pahorom u Makedoniju kako bi na licu mjesta vidjeli stanje na terenu, pružili potporu samoj Makedoniji te ohrabrili svoje kolege u Europskoj uniji za iznalaženje zajedničkog rješenja.

Govoreći o učvršćivanju veza u Srednjoj Europi, predsjednica Grabar-Kitarović podsjetila je na elemente Inicijative Jadran-Baltik-Crno more te kazala kako ona nije zamišljena kao formalna organizacija već platforma za dijalog i akciju odnosno platforma za iznalaženje konkretnih projekata kojima bi se povezala Srednja Europa od Baltika do Jadrana i Crnog mora, a sve u cilju osnaživanja konkurentnosti naših vlastitih gospodarstava.

Konsolidacija Jugoistočne Europe, odnosno članstvo naših susjeda u Europskoj uniji i NATO-u i dalje ima snažnu potporu svih triju predsjednika. U tom smislu, osvrnuvši se na Proces Brdo-Brijuni, hrvatska predsjednica kazala je kako trebamo davati daljnji zamah tom procesu, posebno u vrijeme kad je pitanje stabilnosti i sigurnosti Jugoistočne Europe visoko i na agendi Europske unije, s obzirom na migrantsku krizu i ostalih pitanja u bilateralnim odnosima među državama. predsjednica.hr