Kutiski Uskrs uz “Iznenađenje iza prozorčića”

saronno 1

Neobična diorame iz talijanskog Saronna reproduciraju scene Kristova života

saronno 1

Uz refleksna svjetla 12 diorama u kutinskoj Galeriji Muzeja Moslavine u Kutini od 17. ožujka reproduciraju scene Kristova života

Nastale iz reciklažnog materijala 12 priča figuricama daju uvjerljivi (izvorni) sadržaj teme pod naslovom „Iznenađenja iza prozorčića“. Postav je to Udruge „Amici di Padre Monti „ (Prijatelji oca Montija) iz talijanskog grada Saronna, nedaleko Milana. Uz spomenutu Udrugu organizatori izložbe su Kuća brata Bonifacija Pavletića Muzej Moslavine (oba iz Kutine). Opus Kristova života od Kane Galilejske do trenutaka Uskrsnuća donosi scene iz svakidašnjeg života i fantastične prizore. Nakon talijanskog hrvatski postav prvi je izvan sjedišta nastanka. Dakako s razlogom. Javnosti se predstavlja u zavičaju sluge Božjega brata Ivana Bonifacija Pavletića (Zbjegovača 1864. – Rim 1897), člana Družbe Sinova Bezgrješne, nadasve poznatog uzornim redovničkim životom s osobito žrtvom ta teško bolesne i dječju siročad. Živeći i u Saronnu taj nekada mladi skromni postolar iz Moslavine, utemeljitelju Družbe, danas blaženiku padru Montiju bio je najbliži suradnik.

foto galerija

Inače Udruga godinama uz božićno vrijeme ugošćuje oko 15.000 posjetitelja privučenih remek-djelima koje donose dinamičnu panoramu božićnih jaslica iz svih dijelova svijeta muzeju Instituta oca Montija u Saronnu.

saronno 3

Godine 2008. u Kutini sa 77 jaslica izložba je sa brojem 2.500 posjetitelja bila najzapaženija u tom moslavačkom središtu. Prve jaslice kao šestogodišnje dijete je izradio je Matteo Chita i darovao svojoj župi. Brat Matteo stvarao ih je do 1999. godine (preminuo je u 86. godini života). Izradio ih je 2600 primjeraka. Obišle su svijet sve do Japana i SAD-a, te mnoge europske metropole Nadahnuta umjetnošću brata Mattea u novije vrijeme djeluje radionica, koja je proširila sadržaj na Isusov život do 12-te godine. Članovi radionice vrhunski to stvaralaštvo zahtjevnih minijatura, koje daju uvjerljivost stvarnosti, primjerice vodom rijeke Jordana iz Isusovo krštenje – usavršavaju. Svaka od 12 diorama (prozorčića) uz svoj okvir ima i ispisanu poruku. Prva vodi kroz bogati sadržaj: “Ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u Kraljevstvo Nebesko!” (Mt 18,3)

Galerijski prostor ispunjava i izložba pisanica uglavnom kutinskih likovnih stvaratelja, ali i onih nastalih iz radionica u kojima sudjeluje veći broj zainteresiranih Kutinčana. O neobično vrijednom izložbama, a koje su na uvidu javnosti do 8. travnja govorili su Slavica Moslavac, ravnateljica Muzeja Moslavine, a u ime Kuće brata Bonifacija Pavletića p. Mariano Passerini, Izložbu je spomenuvši svezu koju je i u ove uskršnje dane Kutini donio Bonifacije Pavletić otvorio gradonačelnik Andrija Rudić. Prigodnim izvedbama trenutke otvorenja pratio je kutinski Župni mješoviti pjevački zbor Dr. Gistav Baron.