Krešo Beljak novi predsjednik HSS-a

Novi predsjednik HSS-a je Krešo Beljak, odlučili su izaslanici izborne Glavne skupštine HSS-a u drugom krugu glasovanja

1c78ad720528a

Krešo Beljak dobio je 398 glasova, a Nenad Matić 335 glasova izaslanika izborne skupštine. Glasovanju u drugom krugu je pristupilo 737 izaslanika, nevežećih listića bilo je četiri

Beljak, samoborski gradonačelnik, i u prvom je krugu izbora za predsjednika stranke dobio najviše glasova izaslanika (339), kojima je, predstavljajući svoj program, kazao da se kandidirao zato što želi da se stranka bavi politikom, a ne samo foteljama. Mi jesmo članovi Domoljubne koalicije i mi ćemo svakako to i ostati ukoliko se najveći partner HDZ bude ponašao kao što se ponašao do sada, korektno. Dakle, to je jednostavna pozicija HSS-a u ovom trenutku, imamo jednog saborskog zastupnika i ne znam što bismo sad mi tu trebali odlučivati o nekakvoj sudbini i budućnosti države ili koalicije ili Vlade. To je jednostavno nemoguće jer mi nismo u toj poziciji, rekao je Beljak na današnjoj Skupštini. Kazao je da se kandidirao za predsjednika HSS-a zato što ne želi biti članom stranke koja se ne bavi uopće politikom nego samo isključivo svojim osobnim interesima i foteljama, što je, kazao je, na žalost slučaj u HSS-u već jako dugo.

Odgovarajući tada na pitanja novinara kakao to da govori o jednom saborskom zastupniku kad imaju dvojicu (Branko Hrg i Davor Vlaović), Beljak je odgovorio: Ako ja vama dam svoju poziciju u Saboru i vi glasujete krivo, hoćete li sutra ostati na tom mjestu ili ću ja reći, povucite se. To je zamjenski mandat i to nije naš izborni mandat niti dobivamo novac za to, tako da, hvala HDZ-u, ali to je sve, poručio je Beljak.

Nenad Matić, predsjednik zagrebačkog HSS-a, koji je s 225 glasova ušao u drugi krug, istaknuo je predstavljajući svoj program da HSS-u treba vratiti snagu koju je HSS nekad imao. Početak toga je hrvatsko selo. Početak toga je zaštita prava potrošača, zaštita okoliša, obrt, malo i srednje poduzetništvo i gospodarstvo, kao i turizam i prosvjeta gdje smo nekad imali ministre, poručio je Matić. (Hina)