Predsjednica s makedonskim kolegom o migrantskoj krizi

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Republike Makedonije Gjorge Ivanov telefonski su razgovarali o incidentu koji se dogodio 14. ožujka 2016. godine na makedonsko-grčkoj granici kada je nekoliko stotina migranata pokušalo prijeći granicu te ući u Republiku Makedoniju

 SG 3971

Predsjednik Ivanov detaljnije je izvijestio Predsjednicu o navedenom pokušaju nekontroliranog ilegalnog prelaska granice preko „zelene granice“ pri čemu se troje ljudi utopilo u rijeci. Naglasio je kako je sve završeno pravovremenom i uspješnom reakcijom, bez upotrebe sile. Predsjednik Ivanov zahvalio se i hrvatskim policajcima koji se nalaze u Makedoniji, a koji su sudjelovali u uspješno provedenoj akciji.

Predsjednik Ivanov kazao je kako će Republika Makedonija i dalje poduzimati sve mjere i aktivnosti za zaštitu državne granice i očuvanje nacionalne sigurnosti posebno pazeći na humano postupanje s migrantima. Isto tako, najavio je kako će i nadalje postupati u skladu s odlukama Europskog vijeća te pratiti postupke drugih država duž migrantske rute i kako neće dopustiti ilegalne ulaska migranata u Makedoniju. Složili su se kako migrantska ruta kroz zemlje jugoistočne Europe mora i nadalje biti kontrolirana kako bi se spriječili svi nezakoniti prelasci.

Predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Ivanov složili su se kako treba učiniti sve kako se incidenti kao što je bio onaj 14. ožujka 2016. ne bi ponovili. Iz tog razloga, predsjednik Ivanov zatražio političku i logističku pomoć Europske unije u vidu zaštitne opreme za osiguranje granica te opreme za registraciju migranata. Isto tako, zatražio je pristup bazama podataka kako bi i zemlje koje nisu članice EU mogle razmjenjivati podatke o migrantima.

Na kraju razgovora, zaključili su kako je stalna komunikacija i koordinacija iznimno bitna, posebice u kontekstu skorog sastanaka Europskog vijeća, a sve u cilju pronalaska jedinstvenog europskog odgovora na migrantsku krizu. predsjednica.hr