Seks, rad i videovrpce – dekonstrukcija dokumentarnog i igranog na Kratkim slikama

Film Sve što raste mora se sastati (Everything That Rises Must Converge)  svjetski priznatog video umjetnika Omera Fasta bavi se dekonstrukcijom dokumentarnog i igranog na filmu. Riječ je 4-kanalnom filmu u kojem se isprepliću 3 narativne linije kroz kategorije dokumentarnog i igranog. Film je na rasporedu u četvrtak, 17. ožujka u 19:30 u MM centru, a ulaz je besplatan

Omer Fast Everything that rises must converge

Ovaj hibridni dokumentarno-igrani film prati 4 ljudi, glumce  u filmovima za odrasle, od njihove rutine u vlastitom domu do odlaska na radno mjesto u neuglednu kuću u Južnoj Kaliforniji. Između dokumentarnih scena isprepliće se fikcija i likovi koji su na neki način povezani s kućom u kojoj glumci rade i koji se nalaze u nekim osobnim borbama i previranjima. Rutina svakodnevice četvero glumaca suprotstavljena je napetim i često apsurdnim pričama drugih likova. Simultani prikaz četiriju scena istražuje i dekodira trenutak u kojem stvarno iskustvo postaje subjektivna memorija i materijal za višeznačnu priču i, naposljetku, umjetnost.

Jedno od središnjih pitanja filma je i pitanje reprezentacije, koji je najbolji način da se nešto predstavi? Razmišljanja o etici i estetici često su povezana s pogledom, slikom posebice kada je riječ o seksu, romantici i nasilju. Porno industrija priča priče na visoko stilizirani način dok je Fast u ovom filmu prikazao svoju refleksiju na tu temu:  koje se refleksije rađaju pri stvaranju takvih slika i pričanju takvih priča. Za Fasta je to uzbrukano raskrižje etike i estetike.

Omer Fast everything that rises 4

Film je, između ostaloga, prikazan na: Berlinale, European Media Art Festival (EMAF), CPH:DOX Copenhagen, First Look Festival at Museum of the Moving Image (New York)

Stvaralaštvo Omera Fasta (1972., Izrael) bavi se psihologijom suvremene traume, često se oslanjajući na zamagljivanje sjećanja i prepričavanja stvarnih događaja kroz filmske konvencije. Njegov rad prelazi granice i formalnosti žanrova, probijajući se kroz stvarno i nestvarno svojih tema i subjekata, koncentrira se na status slike kao sredstva za širenje informacija, stvarnih i umjetno stvorenih.

O pitanjima etike i estetike, stalnog trenja između kolektivne stvarnosti i svijeta intimnog i privatnog razgovaramo nakon projekcije s Emmom i Eddijem, mladim bračnim parom koji za život zarađuje online izlaganjem vlastite sfere privatnog – live seksom. S gostima otvaramo temu i seksa i rada te artikuliranja njihovog dobrovoljnog uključivanja u seks industriju. Razgovor moderira Jelena Ostojić.

Kratke slike filmski su program MM centra, jednog od najstarijih zagrebačkih  još uvijek aktivnih kina. Kratke slike pozornost posvećuju inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja. Programska cjelina Proširena slika, u okviru koje prikazujemo ovaj film, bavi se odnosom kinematografije prema aktualnim društveno – političkim temama. Više informacija o programu potražite na www.sczg.unizg.hr te https://www.facebook.com/kratkeslike/.