Skip to content

Predavanje – Arhitektura domova poznatih Slovenaca

Arhitektura domova poznatih Slovenaca  naziv je predavanja dr. Žive Deu, koje će se održati u organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC) u četvrtak 17. ožujka u 12 sati u dvorani MDC-a u Zagrebu

vizual slovenci 2

Ivan Guberina

Dr. Deu, profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani, predstavit će rezultate šestogodišnjeg istraživačkog rada – pregleda domova poznatih Slovenki i Slovenaca

Cilj istraživanja bio je dati odgovor na pitanja gdje i u kakvim su se kućama rodili i živjeli poznati Slovenci i Slovenke, kako su te kuće očuvane, kako su predstavljene javnosti i pozicionirane u prostoru i u društvu. Poticaj za ovaj rad nastao je u u udaljenom Weimaru, gradu koji živi i pulsira sa svojim značajnim stanovnicima (Goethe Schiller, Gropius, Bach i Wagner).

Za Deu velika ostvarenja i njihove autore s dugog popisa umjetnika, znanstvenika, izumitelja, istraživača, političara, mecena i drugih značajnih žena i muškaraca koji su svojim radom doprinijeli da narod postane i ostane kulturotvoran i istinski živ, bolje razumijemo tek kad upoznamo njihove domove, bilo rodne kuće ili domove u kojima su stvarali. Zbog čvrstog ispreplitanja njihova stvaranja i utjecaja okoline, već poznatim konturama njihovih djela dodano je istraživanje domova, rodnih kuća i zgrada u kojima su na svom životnom putu uredili stan za sebe i za svoje obitelji. Tako o ženama i muškarcima koji su stvarali slovensku kulturu, od velikog Janeza Vajkarda Valvasora, Primoža Trubara, Antona Codellia do Ane Mayer Kansky i Minke Skaberne, govori i arhitektura, najuži životni prostori njihovih rođenja i domovi u kojima su živjeli ili su ih čak sami oblikovali.

U svom izlaganju Deu će publici pojasniti kako je su u ovaj opsežan istraživački rad ugrađene analize postojećih objekata i njihove neposredne okoline kao i analize pisane građe, znanstvenih i stručnih članaka, što s različitih stručnih stajališta – prije svega povijesno umjetničkog, arhitektonskog i etnološkog razotkriva njihove vrijednosti i razvijenu kulturu stanovanja u slovenskom prostoru.