“Teddy bear” skinut s popisa ugroženih životinja

05165

Luizijanski crni medvjed, originalna inspiracija za slavnu igračku “teddy bear”, bit će uklonjen s popisa ugroženih životinja, objavilo je američko ministarstvo unutarnjih poslova

05165

Ursus americanus lutelous jedna je od 16 podvrsta američkog crnog medvjeda. Najviše ih živi u Louisiani, ali ih ima i u okolnim saveznim državama. Godine 1992. vrsta je stavljena na listu ugroženih jer ih je u prirodi ostalo samo 150 primjeraka.

Danas ih je između 500 i 750 što znači da postoji mala vjerojatnost njihova istrebljenja u doglednoj budućnosti, objavilo je ministarstvo.

»Luizijanski crni medvjed još je jedna uspješna priča zahvaljujući Zakonu o ugroženim vrstama«, priopćila je ministrica unutarnjih poslova Sally Jewell.

Vrsta je došla u opasnost zbog deforestacije i posebno zbog lova, koji je bio legalan sve do 80-ih godina prošlog stoljeća.

Luizijanski crni medvjed ušao je u američku popularnu kulturu 1902. godine kada je predsjednik Theodore »Teddy« Roosevelt odbio pucati u medvjeda kojeg su prije iz njegove lovačke družine namamili u klopku i »servirali mu ga kao na tanjaru«.

Događaj je opisan u Washington Postu i poslužio je kao nadahnuće za razvoj jedne od najpoznatijih dječjih igračaka na svijetu. Hina