Skip to content

Sutra započinju 12. “Dani kršćanske kulture”

Jedanaestodnevni program ovogodišnjih 12. “Dana kršćanske kulture” svečano će biti otvoren 12. ožujka u Splitu u palači Milesi (HAZU) u 11 sati

nonamedani kkManifestaciju će uz sudjelovanje predstavnika organizatora, pokrovitelja i gostiju otvoriti splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Nakon prigodnog otvaranja manifestacije u palači Milesi bit će upriličeno i otvaranje izložbe o utjecaju komunističke promidžbe na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu Stepincu, pritom će izložbu pod nazivom “Alojzije Stepinac u slici i riječi” otvorit rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić. U glazbenom dijelu nastupit će Marija Bašić Markotić na flauti i Ivanka Prusac na gitari.

Istoga dana u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu u 18 sati započinje i filmski program manifestacije projekcijom filma “Dominikanci u Hrvatskoj” autora Krešimira Čokolića kojem Katarina je Gugić uvodničarka u filmski program.

U velikoj dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu u 19 sati održat će se revijalni koncert Hrvatskog katoličkog radija koji je organiziran u suradnji s Uredom za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije.

U Dubrovniku će 12. ožujka u crkvi sv. Dominika u 20 sati manifestaciju otvoriti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, dok će nakon otvaranja uslijedit koncertna praizvedba opere “Diva Grabovčeva” koju će pod ravnanjem mo. Domenika Briškija izvesti Akademski zbor Pro Musica, Zbor glazbene umjetnosti, solisti i Dubrovački simfonijski orkestar.

Šibenik će svečani program manifestacije započeti u katedrali sv. Jakova 12. ožujka u 19 sati korizmenim koncertom sakralne glazbe u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora IV. gimnazije “Marko Marulić” iz Splita pod vodstvom prof. Tomislava Veršića, zborova osnovne i srednje glazbene škole “Ivana Lukačića” iz Šibenika pod vodstvom profesorica Ane Gović Blaće i Marica Berić te Gradskog komornoga orkestra Šibenik pod vodstvom prof. Ive Lise.

{youtube}oH4J2u6fBpw|500|400|0{/youtube}

Ovogodišnji bogat program koji se održava od 12. do 22. ožujka 2016. organizirala je splitska nakladnička tvrtka Verbum, sa suorganizatorima programa s Dubrovačkom i Šibenskom biskupijom. Manifestacija se odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, ujedno i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Splitsko-makarske nadbiskupije i županija i gradova u kojima se manifestacija održava. Bogat program koji uključuje šezdeset različitih programskih sadržaja – izložbi, projekcija filmova, koncerata, tribina, muzejskih programa – okupio je više stotina sudionika i petnaestak institucija koje su se uključile u suorganiziranje pojedinih programskih sadržaja, zajednički tkajući program naslonjen na bogatu baštinu koja izričajno postoji u temeljima hrvatskog i europskog identiteta.

See also  Živjeti kao samac je poprilično skupo

U sklopu manifestacije “Dani kršćanske kulture” dodijelit će se prigodna tradicijska nagrada “Andrija Buvina” za izniman doprinos kršćanskoj kulturi. Ovogodišnji je laureat akademski slikar Josip Botteri Dini kojemu će nagrada/plaketa s detaljem vratnice splitske katedrale (koja je djelo akademskog kipara Kuzme Kovačića) biti progodno uručena pri svečanom zatvaranju manifestacije u Splitu 22. ožujka.

Ulaz na sve kulturske sadržaje na programu manifestacije “Dani kršćanske kulture” posjetiteljima je slobodan.