Skip to content

KARDINAL STEPINAC najsvjetliji lik u Hrvata Carmen Verlichak Vrljičak

KARDINAL STEPINAC najsvjetliji lik u Hrvata naslov je prjevoda na hrvatskom novoobjavljene knjige autorice Carmen Verlichak Vrljičak koja je nedavno hrvatskoj javnosti predstavljena u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Kad su knjigu vješto i dojmljivo predstavljali Marito Mihovil Letica, ugledni hrvatski kritičar i Maja Lozjanin, lektoririca knjige, ali i autorica

STEPINAC tapa croatacroataMaja Lozjanin – To je za mene bilo otkriće

Pročitala sam puno toga tijekom svog života zanimljivog, ali ovakav autoričin stil, vjerodostojnost, preglednost me je fascinirala. Reći ću vam: Dosta sam znala o kardinalu Stepincu, ali nakon pročitanog njezinog djela on je za mene postao ne samo jedna cjelovita zaokružena osobitost, već zaista jedan veliki svjetionik u Hrvatskoj ne samo vjeri, nego i našem narodu. Mislim da će i za povjesničare ta knjiga biti velika dragocjenost’

Marito Mihovil Letica – Stepinac je najsvjetliji lik u Hrvata

Zapaženo je knjigu predstavio Marito Mihovil Letica koji je biranim riječima izrekao obilje pohvala autorici, pritom je istaknuo da je ova knjiga znalački vješto napisana, “ je iskren i sadržajni kompendij o kardinalu Stepincu. Premda ima u knjizi biografskih elemenata, ona nema pretenziju biti sustavna biografija. Riječ je o emotivnom, i skladno napisanom osobnom osvrtu jedne katoličke vjernice, osvrtu na časni život i svetačko djelo kardinala Stepinca uzora vjere i morala, jer u teškim i olovnim razdobljima bl. Alojzije bijaše samosvjesni domoljub i univerzalni čovjek, pastir hrabrih i razboritih postupaka, zakrilitelj potlačenih i nemoćnih, protivnik bezdušne moći svih totalitarizama, čovjek čiste savjesti, personifikacija evanđeoske ljubavi u akciji, vjerni i vjerodostojni sluga Bogu, ljudima i Katoličkoj Crkvi, spasonosni svjetionik u tami i mračnom razdoblju, i time pravi, istinski svetac, i kao što kaže naslov knjige ‘najsvjetliji lik u Hrvata”.

Autorica knjige ugledna je sveučelišna nastavnica i poznata novinarica mr. sc. Carmen Verlichak Vrljičak koja je do sad objavila 13 vrlo vrjednih i zapaženih knjiga na španjolskom u Južnoj Americi, među kojima su pojedine postale i bestseler.

para hubmayer

Sve u svemu predstavljanje ove knjige autorice Carmen Verlichak Vrljičak o bl. Alojziju Stepincu bilo je posebno kultursko zbivanje radoznalim posjetiteljima i nazočnoj publici koji su se okupili u knjižnici u centru Zagreba. Pritom publika je uvelike bila oduševljena kako je dojmljivo knjiga predstavljena, pa i kako je progovoreno o pastirskom i mučeničkom životu hrvatskog kardinala Stepinca, jer njegovo religijsko, javno pa i humanističko djelovanje donosi bogatu građu nastalu prije i tijekom Drugog svjetskog rata ali i u poraću u najokrutnijem komunističkom razdoblju kao posebnu dopunu povijesnici hrvatskog naroda.

See also  Ivica Miškulin - Šeks. Politička biografija