Mozartova kuća, Beč
9. ožujka do 15. svibnja 2016

Falco c Dolezal

U Mozartovoj hući (Mozarthaus) u Beču danas se otvara izložba pod nazivom „Rock Me Amadeus. The Story“ posvećena dvojici velikih austrijskih glazbenika Wolfgangu Amadeusu Mozartu i Falcu

U ožujku 1986. Falco je svojom pjesmom „Rock Me Amadeus“ osvojio američke i britanske glazbene ljestvice. Pjesma na njemačkom jeziku do tada se nikada nije bila uspjela probiti na vrh američke ljestvice, a to se do danas više niti nije ponovilo.
Povodom 30. obljetnice ovog uspjeha Mozartova kuća u Beču od 9. ožujka do 15. svibnja 2016 predstavlja specijalnu izložbu posvećenu pozadini hita koji je poharao svijet.

Muzej koji ove godine i sam slavi desetogodišnjicu postojanja sjajna je kulisa za ovu izložbu jer su dvojica spomenutih umjetnika do današnjih dana ostali najpoznatiji austrijski glazbeni eksporti. I jedan i drugi bili su ambivalentne osobe i genijalni umjetnici. I jedan i drugi su u Beču proveli formirajuće godine, i jedan i drugi bili su skloni ispadima te su premladi umrli. I naravno jedan drugome može zahvaliti nastanak svog ogromnog, u cijelom svijetu poznatog hita.

Ono što je Falco bio 80-ih godina 20. stoljeća, to je Mozart bio ravno dva stoljeća prije njega, zvijezda. Falco ga je u svom hitu „Rock Me Amadeus“ predstavio kao buntovnika, zavodnika, prototip pop zvijezde i majstora svog zanata.

Formanov film „Amadeus“ 1984./85 izazvao je pravu Mozart-maniju, a Falcova pjesma „Rock Me Amadeus“ vješto se poigrala time. Dvosatni je film vrlo spretno prepjevan u provokativni pop hit. Genijalna ideja za to bila je proizvod nizozemskih producenata Ferija i Roba Bollanda koji su s Falcom, čija je karijera u to vrijeme bila malo uzdrmana, surađivali na njegovom trećem studijskom albumu. Sam se Falco pak pomalo pribojavao rada na toj pop himni posvećenoj austrijskom glazbenom geniju.

„Rock Me Amadeus“ nalazi se u srcu izložbe, ali mene je zanimalo i ono prije i poslije toga. Želio sam prikazati cjelovitog Falca, njegove snove, nade i strahove. Osim toga me zanimalo kakav je utjecaj Falco imao na druge“, kazao je kustos izložbe, Edek Bartz.

Mozartova kuća pak jedan je od najambicioznijih kulturnih projekata Bečkog holdinga. Odluka da se nekadašnji Mozartov stan u kojem je s obitelji živio od 1784. do 1787. pretvori u muzej bila je odlična ideja. Muzej je od otvorenja do danas tako posjetilo preko 1,3 milijuna gostiju.

Izložba u Mozartovoj kući u Beču c Eva Kelety

Leave a Reply

Your email address will not be published.