Skip to content

Ravnopravnost žena u Beču na vrlo visokoj razini

Razlika u plaćama muškaraca i žena 18 posto

Dan žena u BečuU velikom se dijelu svijeta žene još uvijek moraju boriti za ravnopravnost, a često i za osnovna ljudska prava, poput prava na obrazovanje i rad.

U Beču su te razlike čak i u odnosu na ostatak Austrije puno manje. Tako razlika u plaćama žena i muškaraca iznos 18 posto, što znači da stanovnice Beča u odnosu na svoje sunarodnjakinje zarađuju najviše.

Razlog tomu je zasigurno i to što se bečka gradska uprava zalaže za ravnopravnost žena. Tako je od 100 gradskih zastupnika 37 žena, a od ukupno sedam članova bečkog poglavarstva čak je pet žena.

Osim toga zahvaljujući tome što Grad prilikom podjele javnih poslova prvenstvo daje onim privatnim poduzećima koja zapošljavanju veći postotak žene, dodatno se potiče njihovo zapošljavanje.

No Grad Beč se i prilikom planiranja grada, javnog prostora te stambenih projekta obazire na posebne potrebe žena. Tako su od 1992. do danas realizirana tri stambena projekta prilagođena potrebama žena, a i prilikom uređenja parkova i javnih igrališta više se pažnje posvećuje ženskom izboru aktivnosti na otvorenom.

Proslava današnjeg Dana žena u Beču održat će se u svečanoj dvorani gradskog poglavarstava. Posjetiteljice u vremenu od 15 do 22 sata očekuju različita poslovna i zdravstvena savjetovanja, mnogobrojne radionice, izložba pod nazivom „Beč. Grad žena“ posvećena zaslužnim bečkim građankama te zaključno zabava uz DJ-a.