Otvorenje izložbi Dražena Dizdarevića i Ranka Dokmanovića

Dražen Dizdarević – ČUJ IRAN
dokumentarna fotografija s putovanja Iranom u listopadu 2015.
Ranko Dokmanović – ĆO EGIPAT
dokumentarna fotografija s turističkog pohoda u Egipat 2004.

Čuj Iran DizdarevićMUZEJ GRADA RIJEKE
Otvorenje u četvrtak 10. ožujka u 19 sati
Izložba ostaje otvorena do 3. travnja 2016.

Fotograf i snimatelj Dražen Dizdarević (30), rođen je u Kairu, završio je Liceo artistico u Bergamu, a studirao Digital Film Making na SAE Institutu u Ammanu i Beogradu, te diplomirao na Middlsex University u Londonu.
Njegov je film “Balada o nadi” prikazan u programu Forum na Festivalu u Berlinu, a kao kamerman učestvovao je u projektu Arte Channel o nobelovcu Dariu Fou. Fotografije s Bliskog istoka objavljivao je u zagrebačkim i sarajevskim časopisima.

Ova je izložba, Čuj Iran, njegova prva samostalna izložba fotografija, isprva postavljena u Galeriji “Java” u Sarajevu, a potom i u galeriji BNZH u Zagrebu.
Riječ je o seriji dokumentarnih fotografija s putovanja po Iranu u listopadu 2015. Snimao je u Teheranu, Isfahanu, Komu i Kashamu. Susreti s ljudima, sa starom civilizacijom, tradicijom, mentalitetom i povijesnim spomenicima. Dizdarevićeve fotografije iznose osobni pogled na iransku današnjicu koji svakako dolazi u trenutku najveće aktuelnosti i pojačanog zanimanja za istok.

10. ožujka – 3. travnja 2016.
ĆO EGIPAT – izložba fotografija Ranka Dokmanovića

Ćo Egipat DokmanovićRanko Dokmanović (65) je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao povijest umjetnosti i Engleski jezik. Od 1978. član je Udruženja likovnih umjetnika primjenjene umjetnosti Hrvatske, a od 1984. je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika – Rijeka. Priredio je šezdesetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, te je dobitnik više uglednih nagrada.

Ćo Egipat je serija dokumentarnih fotografija snimljena za vrijeme turističkog posjeta Egiptu 2004 godine sa Olympus amaterskom digitalnom kamerom.Snimao je u Asuanu, Kairu, Aleksandriji, Luksoru, Edfuu i Kom Ombi.
Njegov fotoaparat i raspooženja bilježe i arheološke spomenike, fotografije iz života i svakodnevnice u Egiptu i pružaju viziju egzotičnog svijeta koji ga se iznimno dojmio.