Obilježavajući Međunarodni dan žena, prisjećamo se dugoga puta koji su žene morale prijeći kako bi im se priznala osnovna ljudska prava. Značajan napredak postignut je u promicanju jednakosti spolova, ali unatoč tomu, u mnogim dijelovima svijeta žene su još uvijek zlostavljene, marginalizirane i neravnopravne samo zato što su žene

womens day

Hrvatska je na putu uključivanja žena u javni, profesionalni i politički život postigla puno. No, još nismo postigli najviše standarde u području rodne jednakosti i mnogo je toga što moramo unaprijediti. Posebice valja premostiti nesklad između vrlo dobrog hrvatskog zakonodavstva u ovom području i stvarnih prepreka s kojima se još susreću hrvatske žene u pokušaju dostizanja ekonomske jednakosti, punog pristupa tržištu rada i javnom životu te ravnoteži obiteljskog života i posla. Pitanje položaja žena u politici, društvu i gospodarstvu, pitanja su temeljnih civilizacijskih i hrvatskih vrijednosti kao pokazatelja vjerodostojnosti naše politike ravnopravnosti spolova i zaštite prava žena. Osigurati punu ravnopravnost žena u društvu važno je zbog nas samih, zbog toga da se sutra naše kćeri ne bi morale suočavati s istim problemima. Moramo pokazati kako smo doista zrelo demokratsko društvo u kojemu istinska jednakost i ravnopravnost žena u svim područjima života nisu samo prazne riječi, već naša stvarnost.

I ne zaboravimo – verbalno ponižavanje žena i seksističko ponašanje i obraćanje prema ženama – jednako su govor mržnje kao i vrijeđanje bilo čijeg etničkog, vjerskog ili drugog identiteta. Spremna sam i dalje dosljedno raditi na jačanju jednakosti spolova u Republici Hrvatskoj, ali i na međunarodnom planu, kroz bilateralne aktivnosti te aktivnosti UN-a i ostalih međunarodnih institucija. Snažno ću se zalagati za promicanje prava žena kako bih nas dovela u bolji život, žene u mojoj Hrvatskoj i cijelom svijetu – moje i vaše kćeri.
Svim majkama, kćerima, sestrama, suprugama od sveg srca čestitam Međunarodni dan žena!

Kolinda Grabar-Kitarović
PREDSJEDNICA REPUBLIKE HRVATSKE

predsjednica.hr