Skip to content

Predsjednice Republike povodom Međunarodnog dana žena

Obilježavajući Međunarodni dan žena, prisjećamo se dugoga puta koji su žene morale prijeći kako bi im se priznala osnovna ljudska prava. Značajan napredak postignut je u promicanju jednakosti spolova, ali unatoč tomu, u mnogim dijelovima svijeta žene su još uvijek zlostavljene, marginalizirane i neravnopravne samo zato što su žene

womens day

Hrvatska je na putu uključivanja žena u javni, profesionalni i politički život postigla puno. No, još nismo postigli najviše standarde u području rodne jednakosti i mnogo je toga što moramo unaprijediti. Posebice valja premostiti nesklad između vrlo dobrog hrvatskog zakonodavstva u ovom području i stvarnih prepreka s kojima se još susreću hrvatske žene u pokušaju dostizanja ekonomske jednakosti, punog pristupa tržištu rada i javnom životu te ravnoteži obiteljskog života i posla. Pitanje položaja žena u politici, društvu i gospodarstvu, pitanja su temeljnih civilizacijskih i hrvatskih vrijednosti kao pokazatelja vjerodostojnosti naše politike ravnopravnosti spolova i zaštite prava žena. Osigurati punu ravnopravnost žena u društvu važno je zbog nas samih, zbog toga da se sutra naše kćeri ne bi morale suočavati s istim problemima. Moramo pokazati kako smo doista zrelo demokratsko društvo u kojemu istinska jednakost i ravnopravnost žena u svim područjima života nisu samo prazne riječi, već naša stvarnost.

I ne zaboravimo – verbalno ponižavanje žena i seksističko ponašanje i obraćanje prema ženama – jednako su govor mržnje kao i vrijeđanje bilo čijeg etničkog, vjerskog ili drugog identiteta. Spremna sam i dalje dosljedno raditi na jačanju jednakosti spolova u Republici Hrvatskoj, ali i na međunarodnom planu, kroz bilateralne aktivnosti te aktivnosti UN-a i ostalih međunarodnih institucija. Snažno ću se zalagati za promicanje prava žena kako bih nas dovela u bolji život, žene u mojoj Hrvatskoj i cijelom svijetu – moje i vaše kćeri.
Svim majkama, kćerima, sestrama, suprugama od sveg srca čestitam Međunarodni dan žena!

Kolinda Grabar-Kitarović
PREDSJEDNICA REPUBLIKE HRVATSKE

predsjednica.hr