Skip to content

Istok Rodeš svjetski juniorski prvak u slalomu, Kolega treći

Hrvatska ima svjetskog prvaka u skijanju! Varaždinac Istok Rodeš zasjenio je konkurenciju u Sočiju i osvojio povijesno zlato, a kući se s medaljom vraća i brončani Elias Kolega

istok01

Hrvatska prvi put u povijesti ima svjetskog skijaškog juniorskog prvaka! Varaždinac Istok Rodeš (20) briljirao je u slalomskoj utrci na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Sočiju i osvojio zlatnu medalju, svoju drugu na SP-u nakon bronce u alpskoj kombinaciji.

– Sretan sam današnjom pobjedom i cijelim Svjetskim juniorskim prvenstvom. Napravio sam ono po što sam došao, moj je cilj bio biti među tri u kombinaciji i pobijediti u slalomu. Ispunio sam si i ciljeve koje sam zaželio prije nekoliko dana, pokazao sam dobro skijanje u slalomu, naročito u prvoj vožnji u kojoj sam napravio veliku prednost – rekao je Rodeš i dodao:

– Drugu vožnju samo sam trebao odraditi smireno i ne previše forsirati, trebalo je samo zadržati prednost i pobijediti. To mi je uspjelo i stvarno ne mogu biti sretniji.

Dobre vijesti za Hrvatsku tu ne prestaju jer je Elias Kolega osvojio broncu zaostavši za Rodešom 85 stotinki. Dvostruku hrvatsku pobjedu, koja je bila izgledna nakon prve vožnje, spriječio je Nijemac Frederik Norys osvojivši drugo mjesto (+0,65).

Prvo je to svjetsko juniorsko zlato za Hrvatsku u povijesti. Ivica Kostelićdavne 1997. na juniorskom SP-u u Schladmingu bio je deseti, a Janica Kostelić 1998. u Chamonixu dvije pozicije slabija u slalomu. No s 20 godina u Salt Lake Cityju Janica je iza sebe već imala četiri olimpijske medalje.

“Na ponos stare garde, iza horizonta se u punom galopu pojavila mlada hrvatska laka konjica! Istok Rodeš postao je svjetski juniorski prvak u slalomu (pridodavši zlato kombinacijskoj bronci), a Elias Kolega zvan Vanilija osvojio je broncu