Skip to content

Matijin trijumf u ZKM-u

Od koncerta koji je rasprodan dva tjedna uoči najavljenog termina očekivalo se mnogo. I Matija Dedić sinoć je u prepunom Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) ispunio sva očekivanja

matija dedic 22

Poveo je publiku na ono rijetko putovanje, koje svi priželjkujemo, ispunjeno savršenom jednostavnošću, strašću, emocijom i naposlijetku, dozom dječje zaigranosti koja nam je katkada svima potrebna. Od uvodnog prizora – “Glembajeva” do završnog “Razgovora s konobarom” Matija je na najljepši i najčišći način odao počast umjetnosti svog oca. Briljantno je svirao Arsena i “Sve bilo je muzika”! Dedića mlađeg publika je snažnim pljeskom na pozornicu vraćala pet puta. Rijetko viđeni bis(ovi).

“Dida moj” je zazvučala poput radosnog dječaka koji trči svom ocu u zagrljaj, a “Tvoje nježne godine” je Dedić junior raskupusao kao Joe Cocker “With a Little Help From My Friends”: mirnu, harmoničnu i relativno pitku pjesmu pretvorio je u frajersku zafrkanciju noćnog ćuka, odnosno socijalnog leptirića koji se sa svime odlično zabavlja, pa tako i s mladim damama i njihovim nježnim godinama, kao i s konobarima u “Razgovoru s konobarom”. Sličan je tretman dobila “Sve što znaš o meni”, s malo ragtimea prebačena je u drugi kontekst smjelog igranja kod upoznavanja dvoje ljudi željnih druženja. “Kući pored mora” maknuta je zlokobnost, no zahvaljujući Matijinoj sposobnosti muziciranja nije prešla u laku ili predvidljivu kategoriju. (Zoran Tučkar/Muzika.hr)

Matijin trijumf u ZKM-u stiže uoči Porina, glazbene nagrade za koju je Dedić za albume “Matija svira Arsena” i “Jazzy Bach” (suradnja s Darkom Jurkovićem Charliejem) nominiran u čak sedam kategorija, među kojima i u prestižnoj – za Album godine.

matija dedic 223