Skip to content

HRT pokrenuo dječji portal Juhuhu

U suradnji s UNICEF-om HRT je pokrenuo dječji portal Juhuhu te učinio dostupnima aplikacije sadržajem i dizajnom namijenjene djeci od tri do jedanaest godina

juhuhu.hr 3

Hrvatska radiotelevizija ponudila je još jednu mogućnost pristupa dječjim programskim sadržajima. Riječ je o dječjemu portalu Juhuhu te aplikacijama za uređaje s operativnim sustavima Android i iOS za djecu u dobi od tri do jedanaest godina

http://juhuhu.hrt.hr

Dječji portal Juhuhu i pripadajuće aplikacije primjerene su sadržajem i dizajnom dječjoj dobi i stoga su zasebna cjelina na stranicama Hrvatske radiotelevizije (hrt.hr). Portal i aplikacije omogućuju roditeljima i institucijama koje se skrbe o djeci siguran, jednostavan i lak pristup sadržajima putem stolnoga računala, prijenosnoga računala, tableta i mobitela.

S razvojem tehnologije i društva mijenjaju se navike i potrebe naših korisnika, pa tako i onih najmlađih. Dužnost je javnoga servisa omogućiti roditeljima i djeci dostupnost odabranih i primjerenih sadržaja na uređaju po želji. I upravo je to Juhuhu – zabavna i obrazovna sigurna zona bez reklama i nasilja, pojasnio je glavni urednik Novih medija HRT-a Igor Duić.

Na novome portalu mogu se na jednome mjestu pronaći brojne televizijske i radijske emisije te igre namijenjene djeci od tri do jedanaest godina. Sve je sadržaje osmislila i pripremila mala i vrijedna ekipa Produkcijskoga odjela Djeca i mladi HRT-a kako bi roditeljima i djeci učinila jednostavno dostupnim kvalitetan program, i to u svakome trenutku i u sigurnome okružju. Emisije su podijeljene na emisije namijenjene djeci od tri do šest godina te na emisije namijenjene djeci od šest do jedanaest godina, a njihov popis i kratak opis nalazi se u Kutku za odrasle u rubrici emisije i igre.

U suradnji s HRT-ovim partnerom na ovome projektu UNICEF-om i stručnjacima, dječjim psiholozima, uz odabrane emisije pripremljeni su i naputci za zajedničko gledanje i razgovor s djecom. Njih se može pronaći u rubrici gledajmo zajedno, a brojne druge vrijedne informacije i savjete moguće je pronaći u rubrici UNICEF pomaže.

Portal će korisnicima ponuditi i sadržaj prilagođen slijepim i slabovidnim osobama te serije prevedene na jezike nacionalnih manjina, dok će osnovni sadržaj biti videoemisije. Riječ je o popularnim igranim, animiranim i dokumentarnim serijama i filmovima za djecu koje gledatelji dobro poznaju i rado gledaju i koje su sadržaj dnevnoga magazina za djecu Juhuhu. On se svakoga jutra prikazuje na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) od 6 do 9 sati.

Uz videoisječke u kojima se pojavljuju domaćini magazina Juhuhu Dijana Vidušin, Marko Hergešić, Marko Makovičić i Darija Knez Rukavina, na portalu se djeca mogu zabaviti uz popularne pjesmice i brojalice, pristupiti serijama za najmlađe kao što su Lein kutak i Ninin kutak, kojima je cilj potaknuti kreativnost, popularna Pssst… priča!, lutkarska serija Tajni dnevnik patke Matilde te TV vrtić, Danica, zabavni kviz za djecu i odrasle Dječja usta, Laboratorij na kraju svemira i mnoge druge serije domaće proizvodnje.

Portal i aplikacije također nude radijske emisije za djecu kao što su Bijela vrana, Punoglavci i E, baš me zanima. Osim što će moći pogledati i poslušati taj sadržaj, posjetitelji Juhuhua moći će se i poigrati jer su im dostupne jednostavne didaktičke igrice čiji su junaci stari znanci iz poznatih serija.

Korisnici portala moći će, bez straha da će naići na neprimjeren sadržaj, sami odlučivati o tomu kojemu će sadržaju i kada pristupiti – ovisno o svojim navikama, slobodnome vremenu i sklonosti, a načelo je portala: Gledaj, slušaj i igraj se. Dio namijenjen roditeljima i stručnjacima koji rade s djecom sadržava tekstove povezane s djecom i medijima i osnovne informacije o sadržaju portala kako bi što jednostavnije pronašli sadržaj koji ih zanima, dobili o njemu potrebne informacije i uživali u zajedničkome gledanju. HRT