Srijeda u muzeju – Oblikovanje prostora i oblikovanje u prostoru

Srijeda u muzeju – Oblikovanje prostora i oblikovanje u prostoru
Galerija Zlati ajngel, Varaždin, Gajeva 15, 9. 3. 2016., 19 sati

Najava fotka

Srijeda u Muzeju, koja je na rasporedu 9. ožujka, održava se u prostoru Galerije Zlati ajngel (Varaždin, Gajeva 15), gdje se taj dan, u 19 sati, otvara izložba pod nazivom Oblikovanje prostora i oblikovanje u prostoru. Izložba obuhvaća radove desetoro autora, akademskih likovnih umjetnika i diplomiranih dizajnera, profesora na Graditeljskoj školi Čakovec.

Raznovrsnošću odjela, u koje pripadaju graditeljstvo, likovna umjetnost i informatika, Graditeljska škola Čakovec profilirala se kao mjesto gdje se elementarna praksa združuje s imaginativnim umijećima. O tome svjedoči i ova izložba okupljenih autora, koji pored svojega pedagoškoga djelovanja, usmjerenoga na rad s učenicima, istodobno razvijaju i vlastite poetičke osobitosti i individualnost umjetničkoga izraza. Kao što su u predgovoru istaknule dr. sc. Emilija Kovač i povjesničarka umjetnosti Tanja Karas, ova izložba je čin estetski, svjetonazorni, pedagoški i socijalni, a postojati u grupi ne znači izgubiti individualnost nego u kontrastima i distingvirajućim dijalozima razgovjetnije pokazati posebnost. Različite poetike autora, u rasponu od prepoznatljivih tradicionalnih shema do sasvim modernih traganja, postavljaju pitanja ne samo o estetici, već naznačuju i sugestije temeljnih životnih orijentacija, što je jedan i važan dio misije umjetnosti.

Na skupnoj izložbi, priređenoj uz 55. obljetnicu Graditeljske škole Čakovec i 20. obljetnicu postojanja odjela Likovne umjetnosti, svojim radovima predstavljaju se: Darija Dujam, Krešimir Hlebec, Petar Križnar, Bojan Miljančić, Tamara Mustač, Vesna Osojnički, Suzana Šestan, Dario Štokić, Andrija Večenaj i Vanja Vrbanec.

Izložba je postavljena za razgled do 26. 3. 2016. godine.