Ministrica Juretić: Preispitajte prijedloga za oduzimanje djece u Maslenici

Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić u četvrtak je zadarskom Centru za socijalnu skrb uputila preporuku za preispitivanje razloga podnošenja sudu prijedloga za oduzimanje djece roditeljima iz masleničke obitelji Božić, najavivši i provođenje nadzora u tom centru kako bi se utvrdilo je li takav prijedlog osnovan

oduzimanje djece1

Potrebno je stručnim mehanizmima ispitati je li učinjeno apsolutno sve kako bi ova obitelj postala funkcionalna u punom smislu te riječi, ukoliko u konkretnom slučaju disfunkcionalnost postoji. Stoga preporučujem da se još jednom ozbiljno preispitaju razlozi prijedloga i mišljenja o oduzimanju djece, a u međuvremenu će se provesti postupak nadzora u Centru za socijalnu skrb u Zadru kako bismo utvrdili jesu li poduzete sve mjere obiteljsko pravne zaštite u okviru sustava socijalne skrbi, odnosno da li je ovakva preporuka bila doista jedino rješenje, navode u priopćenju iz Ministarstva.

Napominju kako je ministrica Juretić bezuvjetnog stava da se sudske odluke moraju poštovati, te da stoga kao predstavnica izvršne vlasti niti na jedan način nije ovlaštena intervenirati u sadržaj sudskih odluka. No, istovremeno smatra kako se cijeli slučaj treba ispitati na temelju ovlasti Ministarstva kao tijela nadzora nad radom centara za socijalnu skrb, a radi stjecanja uvida u sve razloge ovakve preporuke Centra i njezine istinske osnovanosti.

Naime, ministrica Juretić smatra da oduzimanje prava roditeljima na život sa svojim djetetom predstavlja jednu od najtežih intervencija države u obiteljske odnose. To je razlog radi kojeg ona ima dužnost i obvezu ispitati je li poduzeto apsolutno sve od strane sustava socijalne skrbi da se konkretnoj obitelji pomogne, a prije ovako grubog zadiranja u njihove obiteljske odnose, ističu u Ministarstvu. (Hina)