EK novosti 3. ožujka 2016.

European Commission 1

Veliko povećanje doprinosa EU-a globalnom zdravlju

European Commission 1

Povjerenik EU-a za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica oznanjuje 3. veljače veliko povećanje financijskog doprinosa EU-a Globalnom fondu za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije (GFATM). Riječ je o sredstvima u ukupnom iznosu od 470 milijuna eura za razdoblje od 2017. do 2019. koja su veća za 100 milijuna eura, tj. 27 posto u odnosu na prethodne godine (370 milijuna za razdoblje od 2014. do 2016.). Doprinos je objavljen u kontekstu sastanka s Markom Dybulom, izvršnim ravnateljem Globanog fonda, u Bruxellesu. Povjerenik Mimica izjavio je: „Jedna od pouka epidemije ebole u zapadnoj Africi jasna je potreba za jačanjem zdravstvenih sustava u državama u razvoju kako bi se zarazne bolesti jednom zauvijek stavile pod nadzor. Ovih 470 milijuna eura za Globalni fond pridonijet će ostvarenju našeg zajedničke svrhe kojom ćemo spasit još osam milijuna života i spriječiti i do 300 milijuna zaraza. Pozivam i druge da povećaju svoj doprinos kako bismo izgradili otpornije sustave i bolje ispunili posebne potrebe žena, djevojčica i najugroženijih skupina stanovništva.“ Mark Dybul, izvršni ravnatelj Globalnog fonda, dodao je: „Ovim znatnim i povećanim doprinosom Europa se pokazala kao fantastičan predvodnik u globalnoj zaštiti zdravlja.U trenutku kad je Europa suočena s globalnim izazovima kakvi su migrantska kriza i klimatske promjene, sprječavanje epidemija jedan je od najbitnijih prioriteta koji su usko povezano s društvenom stabilnošću, izobrazbom i dodatnim mogućnostima.“ Dostupno je i priopćenje za medije.

Vrlo kvalitetan i brz pristup internetu neophodan za uspostavu jedinstvenog digitalnog tržišta

Komisija je 3. veljače oznanila prve rezultate dvaju javnih savjetovanja: jednog o potrebama Europljana za širokopojasnim pristupom internetu i drugog o reviziji telekomunikacijskih propisa u EU-u. Na prvo je savjetovanje odgovorilo više od 1500 osoba. Mnogi korisnici smatraju kako njihove potrebe glede brzine i kvalitete pristupa internetu nisu u dovoljnoj mjeri ispunjene. Očekuju i drastično povećanje upotrebe internetskih usluga i aplikacija do 2025. godine. Kažu da su potrebne strateške mjere kojima će se podržati razvoj infrastrukture usklađen s budućim potrebama (dodatne informacije dostupne su ovdje). U drugom savjetovanju tražila su se mišljenja o brojnim temama, uključujući poticanje uvođenja novih mreža putem pravila na razini EU-a, upravljanje spektrom, ulogu pravila o univerzalnoj usluzi uz institucijski okvir i upravljanje. Prema ovom oznanjenom pregledu građani koji su se odzvali savjetovanju smatraju da načela tržišnog natjecanja i dalje moraju biti temelj europske regulative u tom području. Ipak pritom su uvelike svjesni potrebe za prilagodbom politika kako bi se poboljšale mogućnosti povezivanja i omogućio daljnji razvoj unutarnjeg tržišta (dodatne informacije dostupne su ovdje). Stvaranje odgovarajućih preduvjeta za uspjeh digitaliziranih proizvoda, mreža i usluga dio je Komisijine strategije jedinstvenog digitalnog tržišta. Za koju će Komisija tijekom ove godine predložiti revidirani okvir za telekomunikacijske usluge u EU-u.

EUROSTAT: siječanj 2016. u odnosu na prosinac 2015. maloprodajna trgovina u europodručju veća za 0,4 posto, a u području EU28 za 0,8 posto

U usporedbi s prosincem 2015. u siječnju 2016. desezonirana maloprodajna trgovina u europodručju (EA19) povećala se za 0,4 posto, a u području EU28 za 0,8 posto, pokazuju procjene Eurostata, statističkog ureda Europske unije. U prosincu se maloprodajna trgovina povećala za 0,6 posto u europodručju te za 0,3 posto u području EU28. Pritom je u usporedbi sa siječnjem 2015. u siječnju 2016. kalendarski prilagođen indeks maloprodajne trgovine povećao se za 2,0 posto u europodručju i za 2,8 posto u području EU28. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.