Beč mačkama lutalicama gradi “hotele”

Mačke lutalice imaju doduše krzno, ali im je u zimskim uvjetima ipak potrebno suho i toplo sklonište. Bečke gradske vlasti stoga svake zime podižu takozvane „hotele za mačke“

cChristian Jobst PID

Sve mačke nažalost nemaju topli dom i vlasnike koji ih hrane i maze. Kao i u svim drugim gradovima i u Beču ima mačaka lutalica koje su njihovi vlasnici ostavili na ulici i koje se pogotovo u zimskim uvjetima grčevito bore za život. Čestu su pothranjene i iscrpljene, a posebnom mi teško padaju snijeg i hladnoća.

Bečke gradske vlasti stoga svake zime u suradnji s udrugom „Vier Pfoten“ diljem grada postavlja takozvane „hotele za mačke“. Riječ je o toplinski izoliranim kućicama od punog drveta. One pružaju dovoljno mjesta za dvije do tri mačke, a imaju i malo predsoblje koje se može koristiti za hranjenje životinja. Krov je vodootporan i može se otvoriti, kako bi volonteri koji se brinu o životinjama redovito mogli mijenjati slamu u kućici i čistiti je.

Vlastiti „hotel za mačke“

Svi se bečki ljubitelji životinja osim volonterskim pomaganjem prilikom čišćenja kućica i hranjenje životinja u projekt mogu uključiti i izgradnjom vlastitih hotela.

Kućice se naime po cijeni od 300 eura mogu naručiti kod bečke udruge malih „Jugend am Werk“, a gradskih ih stručnjaci za zaštitu životinja potom postavljaju na ona mjesta u gradu, gdje je primijećena posebno velika populacija mačaka lutalica.