Duhovna obnova za mlade u Dubrovniku

37103

U sklopu trodnevne duhovne obnove za mlade Vijeća za pastoral zvanja koja je u Biskupskom sjemeništu u Dubrovniku održana od 26. do 28. veljače pod naslovom “Želim biti…” okupilo se 80-tak mladih koji su bili pozvani razmišljati o svojoj budućnosti

37103

U subotu 27. veljače don Jerko Ban, kapelan dubrovačke bolnice, održao je predavanje “Kako prepoznati svoje zvanje?” Na samom početku don Jerko se malo bolje upoznao s mladima koji su se odlučili sudjelovati na duhovnoj obnovi, ispričavši im o svom životu, vlastitim previranjima te o odabranom svećeničkom putu. Poručio im je kako su tri stvari univerzalne: novac, pamet i ljubav, te dodao: “Volite i osjećajte da ste voljeni jer tako sve počinje i završava.”

“Tko je najbogatiji čovjek na svijetu? Onaj koji ima najviše novca? Najbogatiji je onaj koji je zadovoljan s onim što ima”, kazao je don Jerko mladima. Mladi koji stoje na pragu života kada moraju odabrati svoje zvanje i put suočavaju se s teškim odabirom. No, da bi započeli taj put moraju prepoznati što je dobro, odnosno tko je dobar. Trebaju stvarati odluke da čine dobro, a isto se tako trebaju znati pokajati i popraviti vlastite pogreške uzdajući se više u Božje milosrđe nego u vlastite snage. “To je projekt za cijeli život, uzdajući se više u Božje milosrđe nego u vlastite snage – vjera, ufanje i ljubav. Mi nismo dobri zato što volimo Boga nego zato što Bog voli nas”, rekao je don Jerko. U životu treba postići zlatnu sredinu, a to se odnosi na mogućnost procjene mladih koliko su im dobri ciljevi i koliko imaju snage za postignućem, te kolika je duhovna zrelost i snaga volje.

Na predavanju je rečeno kako su ishitrene odluke one najgore. Ne smiju se donositi u ljutnji, depresiji, tuzi ili, u šali je dodao don Jerko, kada puše jugo. “Mi nismo pozvani da budemo savršeni kao anđeli nego kao ljudi”. Upravo tim riječima poručeno je mladima da bez tjeskobe brinu o budućnosti jer je to ključna stvar u odabiru zvanja. Svako vrijeme nosi svoje izazove i mladi se danas suočavaju s toliko informacija i problema kao što se niti jedna generacija u povijesti nije morala. No, važno je upozoriti na jedan od problema današnjice a to je da su ljudi zbog preobilja informacija počeli miješati informacije i znanje, ali i znanje i mudrost. “Nemojte misliti da ćete raditi jedan posao cijeli život. Jedini posao koji zaista imamo za cijeli život je raditi na sebi kako bi bolje upoznali Boga!” Uvijek je među ljudima bilo uvriježeno da je zdravlje najvažnije, no bolest se dogodi svima i vrlo je važno znati je integrirati u život, objasnio je don Jerko te dodao: “Tražimo Boga kad nam treba, a bolest nije kazna za grijehe. Bolest je prigoda da zaključimo kakav je naš stav prema Bogu.”

Na kraju predavanja poručio je mladima da ne mogu biti slobodni ako dopuste da ih kontroliraju okolina i mediji. Trebali bi slušati onoga tko ih voli i tko im želi pomoći. Buntovnost ne znači mrziti sve oko sebe, nego isključiti televiziju, Internet, radio, uzeti knjigu i stvarati vlastiti svijet. “Budite najbolji i trudite se u onome što radite i uspjet ćete. Nikad ne prestanite tražiti Boga i njegovu volju!”

Tijekom tri dana duhovne obnove mladi su mogli poslušati predavanja i razmatranja koja je održao don Marin Lučić, pročelnik Vijeća za pastoral zvanja. Također su mogli poslušati svjedočanstvo o bračnom životu bračnog para Kutnjak, te o redovničkom život s. Barbare Bagudić i dominikanskog novaka fr. Dajana Topalovića. Mladi su također pogledali film “Bog nije mrtav”, brali cvijeće za pomoć Karli Sentić, pripremali se za ispovijed, molili, a sve je završilo zajedničkom nedjeljnom misom na kraju koje su mladi podijelili vlastita svjedočanstva s duhovne obnove. Tom trodnevnom duhovnom obnovom željelo se potaknuti mlade na odgovorno traženje vlastitog zvanja u životu, uz prepoznavanja gdje ih Bog zove i što od njih želi. ika.hr