antun stipetić

Galerija Ravnice, Zagreb Hegedušićeva 20
od 1. 3. (u 16.30 sati) do 1. 4. 2016.

More, kamen i mediteransko raslinje sastavnice su motivskih odrednica pejzažnog slikarstva Antuna Stipetića. Svoj doživljaj ljepote prevodi u djelo realistične marnosti, uprizorenja slikarske dorađenosti i s odmjerenošću odnosa između detalja i ukupnosti dojma. U ostvarenjima opisnosti Stipetić se ne zaustavlja na pukom izgledu predloška, već inzistira na ugođajnosti scene kroz povezivanje raskoši prirode, vitaliteta u događanju njenih mijenja i doživljaja koji posvojeni krajolik pulsira istinskom slikarskom uvjerljivošću. Zanimljivim kadriranjem, povišenim vizurama, zumiranjem konkretnih izgleda, širinom pogleda Stipetić, pomičući akcente, i motivski srodnim prizorima pruža novu zvučnost ljepote. Osjetljivošću za kolorističke raspone Stipetić u jedinstvenosti površine epidermi predmetnog daje materijalnost karakterističnog taktiliteta. I umirenom paletom i podignutom temperaturom kromatskih vrijednosti Stipetić razrađuje dramaturgiju slike, oblikujući je neospornom vještinom poteza. Umjetničko predanje manifestira se u minucioznosti izvedbe svake slike, oblikujući je bilo da je riječ o strukturi kamena, krhkosti travki ili drveću, motivskim orijentirima u nekim ostvarenjima. Stanko Špoljarić. prof.

Izbor tematike Stipetićevog slikarskog opusa, u kom prevladava pejzaž i motivi iz prirode te arhitektura od kamena treba tumačiti umjetnikovom, možda i podsvjesnom, težnjom da na svojim platnima traži ljepotu prirodnih oblika i pojava. Znatan udio toplih i svijetlih boja i tonova daje dionicama prozračan karakter s tonskim gradacijama pa se cjelokupna koloristička skala prelijeva u nježnim i blagim kolorističkim preljevima tvoreći prozračnu cjelinu koja odiše pomalo mističnim odsjajem. Opus Stipetića možemo ukratko definirati kao djelo slikara koji kroz neprestano traženje uvijek novih motiva iz prirode i okoline koja ga okružuje, neumorno nastoji prikazati neiscrpnu ljepotu i tajnovitost prirode, te kroz višeslojnu sadržajnost svojih slika tu ljepotu pružiti ljudima kako bi i sami bili uključeni u doživljaj lijepoga kao nečega što je jedna od glavnih sastavnica života i istine. Marijan Bačić, prof.

stipetićProf. dr. sc. ANTUN STIPETIĆ rođen je u Ogulinu 1944. godine gdje završava Osnovnu školu i Gimnaziju te izrađuje prve slike. U toku svog stručnog i znanstvenog napredovanja (Pedagoška akademija (matematika i fizika) u Karlovcu, Građevinski fakultet u Zagrebu, doktorat na Fakultetu prometnih znanosti nema mnogo vremena za slikarstvo jer ga stručni rad na Hrvatskim željeznicama te znanstveni rad na Fakultetu prometnih znanosti u potpunosti okupira. Tek nakon umirovljenja 2009. godine postaje aktivan i na polju slikarstva. Pohađa program crtanja i slikarstva u Centru za likovni odgoj grada Zagreba na Odjelu crtanja i slikarstva pod vodstvom akademske slikarice Vjere Lalin. Na poziv predsjednice udruge gospođe Tanje Horvat kao bivši zaposlenik Hrvatskih željeznica učlanjuje se u udrugu željezničara slikara amatera „Plavo svjetlo“ Zagreb koja je članica Međunarodne federacije željezničarskih kulturnih i intelektualnih društava (FISAIC) sa sjedištem u Parizu. U proteklom vremenu izrađuje oko 100 radova (ulje na platnu), te manji broj grafika i pastela.

Samostalne izložbe:
2012. Galerija „U Predvorju“, Zagreb
2013. Galerija grada, Dom kulture, Roč
2013. Galerija „Frankopan“, Otvoreno učilište, Ogulin

Zajedničke izložbe:
2010. Galerija državnog arhiva, Rijeka
2010. Galerija „Vjekoslav Karas“ Karlovac
2011. Atrij hotela Frankopan, Ogulin,
2011 Galerija molvarskog likovnog kruga, Molve
2011 Likovna galerija gradskog muzeja, Križevci
2012. Galerija Landberg Sarmenu, Lucern, Švicarska
2013. Galerija „U predvorju“ Zagreb
2014 Galerija Stargrad Šzczecinski, Poljska
2014. Galerija gradskog kulturnog središta, Metković
2014. Galerija likovnih umjetnika Karlovac
2015. Galerija Muzeja grada, Đurđevac

Leave a Reply

Your email address will not be published.