Ministar Šustar u NU2: Vjera i razum prate se međusobno

Svijet je uređen. Čemu sve to? Kao vjernik na to imam odgovor, a kao znanstvenik ne. Ključ je u raspravi

122349

Gost emisije Nedjeljom u dva bio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar. U emisiji je bilo riječi o tome kako će nam se ubuduće obrazovati djeca te ima li nešto sporno u teoriji evolucije. Na početku emisije Aleksandar Stanković se našalio u pogledu svoje frizure na šta mu je Šustar odgovorio kako se putem svoje kose rješava negativne energije te da je ona protuteža ozbiljnom poslu koji obavlja

Šustar je diplomirao molekularnu biologiju na zagrebačkom PMF-u, nakon čega je u Italiji studirao filozofiju. Iako se uvijek dvoumio između prirodnih i humanističkih znanosti, uvjeren je da je filozofija njegov intelektualni domet i zbog raspravnih sposobnosti veliki mu je plus politici. U politiku je ušao s Laburistima koji su propagirali ‘srednji ekonomski put’ te je i danas u odličnim odnosima s njima. U HDZ je došao ‘nakon osobnog sazrijevanja’ jer je – katolik i demokršćanin, i u tome se neće predomisliti.

Komentirajući vlastiti članak ‘Znanost i religija – kod Ruđera Boškovića’ u kojem stoji – da je pitanje evolucije i dalje otvoreno te da Bog može biti dizajner svijeta Šustar je kazao kako teorija evolucije nije do kraja dorečena. ‘Svijet je uređen. Čemu sve to? Kao vjernik na to imam odgovor, a kao znanstvenik ne. Ključ je u raspravi’, poručio je te dodao kako ‘darvinisti ne mogu bez kreacionista’. Rekao je kako nikakve sukobe ne vidi u tome što je s jedne strane znanstvenik, a s druge vjernik. Također je kazao i kako ‘religija otvara prostor raspravi, a vjera potiče razum – prate se međusobno’, te da ‘Bog ne mora nužno biti kršćanski bog’.

Ministar je poručio kako u potpunosti podržava strategiju znanosti i obrazovanja i kurikularnu reformu. ‘Stručna rasprava počinje sutra i trebala bi pokazati koliko je to dobar argument. Ako se odbije, onda je to politikantsvo, ne znam što drugo’, kazao je. ‘Kolega Jokić ima energiju potrebnu za reformu i već ima ideje kako raspravu provesti i uključiti što više ljudi. Važno je motivirati ljude da vjeruju da će njihove primjedbe biti korisne’, rekao je Šustar. Za vjeronauk se, smatra ‘mora naći praktično rješenje’, a građanski odgoj je ‘itekako potreban i treba biti međupredmetno raspoređen’.

Proračun za obrazovanje bit će 2 posto manji nego prošle godine. Šustar tvrdi da je digitalizaciju moguće provesti i uz pomoć sredstava iz Europske unije.”Tu interese mora pronaći i privatni sektor. To je svijet koji je u Hrvatskoj zanemaren, ta veza između gospodarstva i akademske zajednice. Mi smo i dalje izolirani od modernih tokova”, kazao je Šustar.

Komentirao je i činjenicu da je Milijan Brkić plagirao 70 posto svog diplomskog rada, a sada se pojavio kao najizgledniji kandidat za novog ministra branitelja. ‘Ukoliko se utvrdi, onda se treba razmotriti sve mogućnosti. Ako se utvrdi da je plagirao, a postane ministar, to je udarac cijeloj Vladi’, kazao je. tinolovka-news