Biokompost bečkog poduzeća za zbrinjavanje otpada najkvalitetniji u Europi

40.000 tona biokomposta godišnje iz bečke gradske kompostane

c Christian Houdek PID

Sezona vrtlarenja samo što nije počela, što znači da su i bečki hobi vrtlari započeli s prvim pripremama. Bečka služba za gospodarenje otpadom također je spremna za nadolazeću vrtlarsku sezonu, te od sredine veljače na svim odlagalištima otpada nudi mogućnost kupnje biokomposta iz vlastite proizvodnje.

Kompost koji građani mogu kupiti po pristupačnim cijenama od 3 eura za vreću od 18 litara i 5 eura za vreću od 40 litara potječe od 100.000 tona biološkog otpada koji se diljem grada prikuplja u preko 80.000 kontejnera za biootpad te od lišća i drugog zelenog otpada prikupljenog u bečkim parkovima.

Bečki kompost ne sadrži treset koji je najveći neprijatelj močvara, a u najvećoj europskoj kompostani na otvorenom u Lobau godišnje se proizvede između 40.000 i 45.000 tona takvog komposta vrhunske kvalitete.

O kvaliteti proizvedenog komposta svjedoči i činjenica da je bečkoj kompostani 2015. godine dodijeljena europska oznaka kvalitete ECN-QAS, čime je Beč postao prvim europskim glavnim gradom koji proizvodi kompost u skladu s ECN smjernicama i uzor je svim europskim postrojenjima ovog tipa.

Strojeve koji se koriste u procesu proizvodnje komposta također pokreće ekološki prihvatljivo gorivo tj. biodizel za čiju se proizvodnju koriste ostaci starog ulja i masti koje građani zbrinjavaju na bečkim odlagalištima. Osim toga proizvodnjom i prodajom komposta u istom gradu skraćuju se i transportni putovi, što dodatno smanjuje zagađenje okoliša.

Drugi pokazatelj kvalitete bečkog komposta je i velika potražnja za njim. U Beču je tako prošle godine prodano 40.000 vreća ove zemlje, što je u usporedbi s 2014. godinom porast od 7 %. Od 2009. godine do sad prodano je pak ukupno 170.000 vreća ovog visokokvalitetnog komposta.