Skip to content

Potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis završio radni posjet Hrvatskoj

H2016022

Potpredsjednik Europske komisije za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis u okviru procesa Europskog semestra boravio je od 25. do 26. veljače 2016. u radnom posjetu Republici Hrvatskoj

Tijekom posjeta potpredsjednik Komisije Dombrovskis sastao se s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, s kojom je izmijenio mišljenja o bitnim gospodarskim, fiskalnim i socijalnim pokazateljima u Republici Hrvatskoj, baš kao i o potrebi provođenja nezaobilaznih strukturskih reformi

Potpredsjednik Dombrovskis posjetio je i Hrvatski sabor u kojemu je razgovarao s predsjednikom Sabora akademikom Željkom Reinerom, nakon čega je uslijedio zajednički sastanak s članovima Odbora za europske poslove, Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, Odbora za financije i državni proračun, Odbora za gospodarstvo i Odbora za regijski razvoj i fondove Europske unije. “Hrvatska ostvaruje skroman gospodarski oporavak, ali za održiv gospodarski rast potrebne su ambiciozne reforme. I tu parlament ima bitnu ulogu, jer brojne reforme treba izglasati u Saboru”, izjavio je potpredsjednik Dombrovskis.

Potpredsjednik Dombrovskis sastao s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Tihomirom Oreškovićem, potom je na zajedničkom sastanku u Vladi razgovarao i s novim hrvatskim ministrima, poglavito s mnistrom financija Zdravkom Marićem, mnistrom vanjskih i europskih poslova Mirom Kovačem, mnistrom gospodarstva Tomislavom Panenićem, mnistrom regijskog razvoja i europskih fondova Tomislavom Tolušićem, mnistricom rada i mirovinskog sustava Nadom Šikić, mnistricom pravosuđa Antom Šprljom i ministricom uprave Dubravkom Jurlinom Alibegović.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s predsjednikom Vlade Oreškovićem, potpredsjednik Dombrovskis zahvalio se njemu i ministrima na spremnosti za provođenje reformi. Upozorio je na nedostatan napredak Hrvatske u ispunjavanju preporuka koje su zadate i koje su bile dopuštene u okviru Europskog semestra u 2015. godini. Pritom je izjavio: “Zadovoljni smo s činjenicom da je Vlada odlučila da će deficit svesti na razinu ispod 3%. Europska komisija je spremna pomoći pri provođenju reformi kroz Službu za potporu strukturskim reformama koja djeluje u okviru Komisije.”

U okviru posjeta Republici Hrvatskoj potpredsjednik Komisije Dombrovskis sastao se i s guvernerom Hrvatske narodne banke Borisom Vujčićem, i sa socijalnim partnerima kako s predstavnicima sindikata tako i Hrvatskom udrugom poslodavaca. Potpredsjednik Dombrovskis najavio je socijalnim partnerima skorašnje oznanjenje izvješća za Hrvatsku u okviru Europskog semestra, objasnivši da pred Hrvatskom makar se primjete znaci gospodarskog oporavka, zapravo tek predstoje zahtjevni reformski procesi.