Tema broja Veritasa, Glasnika sv. Antuna Padovanskoga za veljaču je “Hrvatska demografska obnova”. Mladen Milić poručuje “Želite započeti demografsku obnovu? Za početak zatvorite trgovine nedjeljom!”

37049Sugovornik Veritasa je demograf s Instituta za društvena istraživanja Ivo Pilar dr. Nenad Pokos koji ističe kako “obiteljska politika mora biti neodvojiva od drugih politika te sveukupne ekonomske i socijalne situacije”. Podsjetio je i na paket mjera koje je radna skupina predložila bivšoj vladi u lipnju protekle godine, te se nada zanimanju nove vlade za njih. Dr. Pokos iznosi i pozitivne primjere nekih europskih zemalja vezane uz porodiljne naklade u kombinaciji s dugim roditeljskim dopustima čime su utjecale na povećanje nataliteta. Veritas donosi i grafički prikaz “Hrvatske demografske tragedije – crne karte Hrvatske”.

O milosrđu za Veritas govori vrhovna poglavarica Družbe sestara milosrdnica s. Miroslava Bradica. Uz predstavljanje Družbe, ona svjedoči i o Božjem milosrđu u vlastitu životu. Tako ističe da ju je “milosrđe Božje pratilo u svemu djelovanju, osobito u vođenju i ostvarivanju velikih projekata kao što je osnivanje i vođenje Ženske opće gimnazije i otvaranje Duhovno-obrazovnog centra u Lužnici.

Sugovornik Veritasa je i fr. Srećko Koralija, OP koji ističe da su “znanje i logično zaključivanje saveznici dijaloga i suživota”, sve to na tragu nedavno održanog Međunarodnog znanstvenog skupa “Imaju li religije značenje za Europu?”. Uz navedeni skup sugovornik je i James Channan iz Pakistana.

U liturgijskom kutku Zlatko Vlahek pojašnjava značaj polaganja ruku u liturgijskim slavljima.

Za čitatelje Veritasa novu stranicu iz “Dnevnika milosrđa” predstavlja Dragutin Goričanec, a Vladimir Vidović upućuje na priliku za novi početak “korizmeni hod u Godini milosrđa”. Tanja Popec predstavlja sv. Giannu Beretta Molla, pratiteljicu Jubileja milosrđa. Veritas predstavlja i novog hrvatskog misionara u Boliviji, kapucina fra Ivicu Vrbića. Novi nastavak u nizu “krepost pravednosti” potpisuje Ljudevit Maračić, a Bernardin Filinić nastavljajući pisati o seobama kršćanstva stavlja naglasak na misije u trećem svijetu. “Pedagog u kući” Mara Čović govori o mucanju, kao govornoj poteškoći kod djece. IKA