Veritas za veljaču posvećen demografskoj obnovi

Tema broja Veritasa, Glasnika sv. Antuna Padovanskoga za veljaču je “Hrvatska demografska obnova”. Mladen Milić poručuje “Želite započeti demografsku obnovu? Za početak zatvorite trgovine nedjeljom!”

37049Sugovornik Veritasa je demograf s Instituta za društvena istraživanja Ivo Pilar dr. Nenad Pokos koji ističe kako “obiteljska politika mora biti neodvojiva od drugih politika te sveukupne ekonomske i socijalne situacije”. Podsjetio je i na paket mjera koje je radna skupina predložila bivšoj vladi u lipnju protekle godine, te se nada zanimanju nove vlade za njih. Dr. Pokos iznosi i pozitivne primjere nekih europskih zemalja vezane uz porodiljne naklade u kombinaciji s dugim roditeljskim dopustima čime su utjecale na povećanje nataliteta. Veritas donosi i grafički prikaz “Hrvatske demografske tragedije – crne karte Hrvatske”.

O milosrđu za Veritas govori vrhovna poglavarica Družbe sestara milosrdnica s. Miroslava Bradica. Uz predstavljanje Družbe, ona svjedoči i o Božjem milosrđu u vlastitu životu. Tako ističe da ju je “milosrđe Božje pratilo u svemu djelovanju, osobito u vođenju i ostvarivanju velikih projekata kao što je osnivanje i vođenje Ženske opće gimnazije i otvaranje Duhovno-obrazovnog centra u Lužnici.

Sugovornik Veritasa je i fr. Srećko Koralija, OP koji ističe da su “znanje i logično zaključivanje saveznici dijaloga i suživota”, sve to na tragu nedavno održanog Međunarodnog znanstvenog skupa “Imaju li religije značenje za Europu?”. Uz navedeni skup sugovornik je i James Channan iz Pakistana.

U liturgijskom kutku Zlatko Vlahek pojašnjava značaj polaganja ruku u liturgijskim slavljima.

Za čitatelje Veritasa novu stranicu iz “Dnevnika milosrđa” predstavlja Dragutin Goričanec, a Vladimir Vidović upućuje na priliku za novi početak “korizmeni hod u Godini milosrđa”. Tanja Popec predstavlja sv. Giannu Beretta Molla, pratiteljicu Jubileja milosrđa. Veritas predstavlja i novog hrvatskog misionara u Boliviji, kapucina fra Ivicu Vrbića. Novi nastavak u nizu “krepost pravednosti” potpisuje Ljudevit Maračić, a Bernardin Filinić nastavljajući pisati o seobama kršćanstva stavlja naglasak na misije u trećem svijetu. “Pedagog u kući” Mara Čović govori o mucanju, kao govornoj poteškoći kod djece. IKA