Nova predstava Barbare Matijević i Giuseppea Chicoa premijerno u MSU

Ive never done this before 2

28. veljače u 19 sati u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti održat će se hrvatska premijera projekta I’ve never done this before autorskog dvojca Giuseppea Chicoa i Barbare Matijević

Ive never done this before 2

Giuseppe Chico, Barbara Matijević: I’ve never done this before

Internet kao sredstvo novih auto-reprezentacijskih modela pojedinca već je dugo vremena izvor inspiracije za umjetnike Barbaru Matijević i Giuseppea Chicoa.

U predstavi I AM 1984 (2008.), internetske činjenice vezane za 1984. godinu kombinirane su s autobiografskim elementima B. Matijević u hipernarativni izvedbeni tekst, predstava Tracks (2009.) u potpunosti se sastojala od zvukova pronađenih na internetu, dok se predstava Forecasting (2011.) temeljila na hibridnoj koreografiji tijela izvođačice i videa s YouTubea.

Njihova nova predstava, I’ve never done this before, nastavlja se na proučavanje fenomena YouTubea.

Fascinirani eksponencijalnom, hiper-kreativnom uradi-sam kulturom YouTube amatera,
autori u prvi plan stavljaju interakciju izvođačice (B. Matijević) s nekim od uređaja i naprava inspiriranih predmetima pronađenim na YouTubeu.

Sama izvedba odvija se u obliku scenskog uprizorenja nekoliko videa putem kojih autori uspostavljaju poveznice između interpretativnog iskustva kazališnog gledatelja i gledatelja YouTube, te između svijeta DIY praktičara i umjetničke prakse.

Predstava je praizvedena u siječnju 2015. godine u briselskom Kaaitheateru, a u studenom 2015. izvedena je u Parizu u Théâtre de la cité internationale, u sklopu manifestacije New Settings u organizaciji Fondation Hermès.

Autori: Giuseppe Chico i Barbara Matijević
Izvedba: Barbara Matijević
Umjetnička suradnja i tehnička supervizija: Ivan Marušić Klif
Tehnička suradnja: Igor Brkić, Matthieu Schönholzer, Viktor Krasnić, Igor Petrović
Dizajn svjetla: Florian Leduc
Zvuk: Viktor Krasnić
Producent: Colin Pitrat / Les Indépendences
Produkcija: 1er Stratagème uz podršku Fondation d’entreprise Hermès (program ‘New Settings’)
Koprodukcija: Omnibus (Zagreb), Kaaitheater (Brussels), Ménagerie de verre (Paris), Parc de la Villette program rezidencija (Paris), Muzej suvremene umjetnosti (Zagreb)
Uz podršku Ministarstva kulture RH, DRAC Île-de-France, Dicream – CNC

Hvala: Martina Franić, Frano Šoša, Deborah Hustić / Makerspace Radiona, Delphine Hecquet

Barbara Matijević djeluje u širem kontekstu izvedbenih formi i trenutno je jedno od najzastupljenijih nezavisnih hrvatskih autora na međunarodnoj izvedbenoj sceni. Radove su joj predstavili Center Georges Pompidou u Parizu, Zagrebački Salon Mladih, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzej Jeu de Paume u Parizu, ZeKaeM, Galerija SC, Art Workshop Lazareti, Kunstraum Niederösterreich u Beču, FRAC Champagne-Ardenne u Reimsu, te više od 70 transdisciplinarnih festivala u Francuskoj, Belgiji, Švicarskoj, Norveškoj, Srbiji, Hrvatskoj, Južnoj Koreji, Italiji, Austriji, Njemackoj i Nizozemskoj. Trilogija « O teoriji performansa budućnosti.. » prva je hrvatska autorska produkcija uvrštena u službenu selekciju najznačajnijeg europskog festivala izvedbenih umjetnosti – Festival d’Avignon 2011 u Francuskoj. Performans Forecasting uvršten je u program Festivala Hrvatske u Francuskoj Croatie, la voici, te je u rujnu 2012. predstavljen na Festival d’ Automne, najvažnijem pariškom kulturnom događanju koje svake godine okuplja međunarodna ostvarenja u polju kazališta, glazbe i likovne umjetnosti.Barbara Matijević dobitnica je posebne nagrade međunarodnog žirija na festivalu INFANT u Novom Sadu 2008. za performans I AM 1984, a 2011. je nominirana za Nagradu za značajna umjetnička ostvarenja i poseban doprinos razvoju suvremenog plesa u Republici Hrvatskoj. Radi i kao vanjski suradnik na Odjelu za pokret i ples pri Dramskom odsjeku Umjetničke akademije u Osijeku.

Aktivno surađuje s francuskim kolektivom Enyclopedie de la parole, kolektivnom projektu koji se temelji na prikupljanju audio datoteke a nastoji istražiti raznolikost oralnog izražavanja.Također je sudjelovala u jednogodišnjem projektu Bocal koji je pokrenuo francuski koreograf Boris Charmatz. Projekt je istraživao pedagoške metodologije u plesu kroz prizmu vizualnih umjetnosti, književnosti i različitih tjelesnih praksi a okupio je međunarodno priznate koreografe, video umjetnike, pisce i znanstvenike. Barbara Matijević je u suradnji s 3. programom Hrvatskog Radija realizirala radio dramu “1989”, koja je selektirana za festival Grand Prix Nova 2013 u Bukureštu, a uvrštena je i u Bijenale suvremene umjetnosti u Ateni 2013.