Bečki zoološki vrt druga najposjećenija austrijska atrakcija

Gastropholis prasina c Daniel Zupanc

2015. godine preko 2,2 milijuna posjetitelja i dojmljivi zoološki uspjesi

Gastropholis prasina c Daniel Zupanc

Bečki zoološki vrt „Tiergarten Schönbrunn“ 2015. je godine bio druga najposjećenija turistička atrakcija u Austriji. Prvo je mjesto kao i već dugi niz godina zauzela omiljena ljetna rezidencija Habsburgovaca, dvorac Schönbrunn, koji se nalazi u neposrednoj blizini zoološkog vrta.

Uprava bečkoj zoološkog vrta protekle je godine zabilježila preko 2,2 milijuna posjetitelja, a o kvaliteti vrta svjedoči i činjenica da je 2015. prodano čak 100.000 godišnjih ulaznica, čiji su vlasnici imali mogućnost svoje omiljene životinje posjećivati 365 dana u godini.

2015 godina ostala je zapamćena i po tome što je bečki zoološki vrt po četvrti put proglašen najboljim europskim zoološkim vrtom, a i prvi je austrijski zoološki vrt koji je dobio ISO certifikat.

Osim toga, kako ističe direktorica vrta Dagmar Schratter, protekle su godine ostvareni i vrlo dojmljivi zoološki uspjesi. Nakon punih devet godina bečki je zoološki vrt dobio podmladak risova, prvi je u svijetu kojem je pošlo za rukom razmnožavanje gigantske meduze te afričkog guštera gastropholis prasina.

Ukupni prošlogodišnji broj posjetitelja premašio je rezultate iz 2012. i 2013. godine, dok uspjeh iz 2014., kada je otvorena nova nastamba polarnih medvjeda, nije mogao biti premašen.

Kako bi se i u buduće zadržala ista razina atraktivnost, ali i životinjama pružio što veći komfor, u planu je izgradnja dodatnih sadržaja. Tako će ove godine biti otvoren bazen za slonove, a u proljeće 2017. bi trebao biti završen i park za žirafe.

Ris c Daniel Zupanc