Umberto Eco je široj javnosti najpoznatiji po romanu »Ime ruže« objavljenom 1980. godine, po kojem je snimljen i film sa Seanom Conneryem u glavnoj ulozi

umbertoeco

Talijanski romanopisac i filozof 84-godišnji Umberto Eco, koji je bolovao od raka, umro je u petak navečer u svom domu, objavio je britanski BBC.
Umberto Eco je široj javnosti najpoznatiji po romanu »Ime ruže« objavljenom 1980. godine, po kojem je snimljen i film sa Seanom Conneryem u glavnoj ulozi.

Eco je rođen 5. siječnja 1932. u Alessandriiji, u talijanskoj regiji Piemonte. Počeo je studirati pravo, ali ga je prekinuo, te se je odlučio za studij srednjovjekovne filozofije i literature. Bio je profesor na Sveučilištu u Bologni, te je napisao brojne znanstvene radove.

Kao romanopisac, uz »Ime ruže«, objavio je još šest romana – »Foucaultovo njihalo« (1988), »Otok prethodnog dana« (1994), »Baudolino« (2000), »Tajanstveni plamen kraljice Loane« (2004), »Praško groblje« iz 2010. postao je bestseler, a posljednji je »Nulti broj« iz 2015. godine. HINA

Leave a Reply

Your email address will not be published.