Sušenje voća i povrća

voce6

Davno prije raširene industrije, namirnice su se sušile na prirodan način kako bi osigurali hranu za zimske dane. Od najranijih kultura postoje zapisi o spremanju hrane, a u antičkim rukopisima je opisano kako su se sušile smokve. Prvo bi ih zgnječili pa oblikovali u kruh i sušili na suncu

voce6

I naše bake su na suncu ili pored peći sušile voće i povrće iz svojeg vrta. Danas to, nažalost rijetki rade jer se danas sve suhe namirnice mogu pronaći i na policama trgovina. No, ipak, počeli smo više cijeniti kvalitetu domaćeg, pa tako domaće suho voće i povrće ima sve više ljubitelja.

Uzimate li suho voće i povrće u trgovinama, morate znati da je većina tretirana sumporom, a i način njihovog uzgoja nije poznat. No vi možete, zahvaljujući starim tradicionalnim receptima voće, povrće, začinsko bilje, gljive, sušiti bez konzervansa.

Za vlastito sušenje potrebno vam je samo malo više strpljenja i vremena, ali postupak sušenja je vrlo jednostavan. No, kad ćete uživati u plodovima svojih ruku, vjerujte, trud će biti isplaćen.

Ako volite zdravu prehranu, onda sigurno volite i zobene pahuljice sa suhim voćem, jabuka, šljiva, grožđica ili ananasa. No jako malo ljudi zna kako jednostavno možete osušiti, jabuku, krušku, bananu, šljive, grožđice ili dunje.

Sušenje će vam sigurno uspjeti ako slijedite jedno jednostavno pravilo, a to je da sušite samo čiste i lijepe plodove. Trebate ih narezati na lijepe ploške ili komadiće, posložiti na čiste krpe ili na mrežu za sušenje. Možete ih osušiti u u pećnici na rešetkama ili mreži.

Ako ga dobro skladištite i čuvate na suhom i hladnom mjestu, vaše suho voće može potrajati mjesecima. Znat ćete da je voće suho kada je na dodir baršunasto i elastično, a na pritisak ne smije ispuštati tekućinu. Jabuke se sušu oko 6 do 8 sati, dok marelicama treba više vremena negdje oko 38 sati.

Ako nemate mrežu za sušenje, možete ju i sami napraviti. Preko drvenog okvira možete labavo zavezati vrpce i sve prekriti mrežom za insekte.

Suho voće nemojte čuvati u limenim i aluminijskim posudama. Bolje ih je staviti u staklenke sa vijčanim poklopcem, u keramičke posude, dobro zatvorene plastične posude ili papirnate vrećice. Za bolju organizaciju, na posude napišite datum pravljenja i im e sadržaja unutar posude.