Bojan Gagić u MSU

Modrici

Zvučna slika 12 minskih polja upisivana tijekom 12 mjeseci u memoriju kojoj je rok trajanja istekao 90-tih najkraći je opis najnovijeg projekta Bojana Gagića, a čijim dijelom i sami možete biti od 23. veljače do 15. ožujka

Više od 460 četvornih kilometara kopnene površine Hrvatske – minirano je. Hrvatski centar za razminiranje ocjenjuje da je diljem zemlje neaktivirano više od 46.000 mina. Kako zvuči hodati među njima za vas je slušao – Bojan Gagić.

«…Mine su bez sumnje jedno od najužasnijih tehnoloških dostignuća čovječanstva… Učinak što ga mina ostvaruje svojim zaostajanjem u vremenu jest besmisleno sakaćenje, učinjeno izvan vremena sukoba, u kojem je mina postavljena.
Danas su ta bezbožna polja sa svojim eksplozivima stvorila neočekivane mikro-geografije diljem svijeta… Kako onda možemo upoznati ta ne-mjesta? Kako možemo početi istraživati ​​njihovo značenje u kontekstu izvan sukoba? “, pita jedna od svjetskih zvijezda umjetnosti zvuka, Lawrence English u svojem pozivu na Gagićevu instalaciju.

Gornja Subocka

Naime, Gagić je usmjerenim mikrofonom visokog dometa bilježio zvuk minskih polja i to na magnetofonske trake kojima je rok trajanja istekao devedesetih godina, u vrijeme kada su ta ista polja i nastala

foto galerija

I prostor i vrijeme aktivni su elementi zabilježenog zvuka; traka sadrži snimku određenog polja i zvuk (šum) dvadesetogodišnjeg oštećenja medija, čime se naglašava “oštećenost” snimanog prostora.

Ovom, po život opasnom ekspedicijom, Gagić nastavlja istraživanje pojma tišine predstavljenog u srpnju 2015. u Domu hrvatskih likovnih umjetnika.

Njegov iznimno širok opus kreće se od luminoakustike, preko field recordinga do eksperimenata vezanih uz odnose tijelo/prostor/zvuk/sjećanje. U MSU se do sada predstavio s Meandrofonom, petokanalnom interaktivnom audio-instalacijom u sklopu Dana MSU-a, audio-vizualnom instalacijom „Richterov pogled“ u Zbirci Richter te svjetlosnom instalacijom na južnoj fasadi zgrade MSU-a u sklopu projekta “Za aktivnu umjetnost – Nove tendencije 50 godina poslije (1961-1973)”.

Kustosica izložbe je Leila Topić, a ‘Između tišina’ u MSU možete iskusiti svakodnevno od 23. veljače do 15. ožujka.

Zemunik

Leave a Reply

Your email address will not be published.