Đumbir kao lijek, afrodizijak i hrana

Đumbir u jelima i pićima poboljšava probavu i pomaže u liječenju prehlada

2c0aa2

Đumbir je kultiviran još u prethistorijsko doba, a smatra se da potječe iz južne Azije. Naziv mu potječe potječe od sanskrtske riječi ”shringavera” što znači ”tijelo kao rog”. U sušenom obliku donesen je na područje Mediterana u vrijeme stare Grčke, a bio je jedan od najznačajnijih začina srednjovjekovne Europe

Volio ga je i Konfucije
Đumbir se koristi od davnina u tradicionalnoj kineskoj medicini, a uzimao ga je i glasoviti Konfucije– za zdravlje i snagu. Već mu se stoljećima pripisuju i afrodizijačke moći te se spominje u Kamasutri. Njegovu popularnost slikovito dočarava činjenica da je u to doba bio redovito posluživan na stolovima, uz sol i papar.

Sadrži spojeve zvane gingeroli koji posjeduju protuupalno, analgetsko, antikarcinogeno i antipiretsko djelovanje. Prisutnost tih tvari vjerojatno je ključ povoljnog djelovanja đumbira na prevenciju i olakšavanje simptoma kroničnih upalnih bolesti. Đumbir u jelima i pićima poboljšava probavu i pomaže u liječenju prehlada, a ako napraviš tople obloge od đumbira i njima protrljaš tijelo, možeš se riješiti napetosti, bolova i grčeva, pa čak i ubrzati zacjeljivanje slomljene kosti.

Đumbiranje kod kuće
Đumbiroterapeutkinja Sanja Novko otkriva ti jednostavne postupke koje možeš primijeniti i u svom domu: Ako želiš kod kuće isprobati kako djeluje trljanje đumbirovim oblozima, najprije u loncu zagrij oko 5 litara vode. Naribaj korijen đumbira u pamučnu vrećicu ili gazu, čvrsto ju sveži i stavi u vruću vodu. Pri tom je važno da voda ne vrije i da se đumbir ne kuha kako ne bi izgubio vrijedne sastojke zbog kojih su oblozi ljekoviti.

Nakon nekoliko minuta, kad voda postane zlatnosmeđa i poprimi miris đumbira, umoči ručnik i dobro ga ocijedi, držeći ga za suhe krajeve. Žustro istrljaj ruke, noge, leđa, vrat i ramena, trbuh i područje dekoltea, ali ne i grudi.

Noge i ruke uvijek trljaj u smjeru srca, a trbuh kružnim pokretima. Za nekoliko trenutaka, koža će ti se zacrvenjeti uslijed potaknute cirkulacije, a cijelo tijelo će se zagrijati, osvježiti i napuniti energijom. U hladnim večerima možeš uživati i u đumbirovoj kupki. Napuni kadu što toplijom vodom, te dodaj dvije žlice praha đumbira i žlicu krupne morske soli i promiješaj rukom. zdravakrava