Skip to content

Cijeli svijet stigao na VAFI

Od 19. do 24. travnja 2016. godine u Varaždinu će se održati 7. VAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin kojeg organizira udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA. Kao i svake godine, VAFI ima partnera kojeg u popratnim programima predstavlja te tako promovira različite vidove animacije. Partner 7. VAFI-ja je Izrael

vafi 3

Službena konkurencija i ovog VAFI-ja će zasigurno biti natprosječna jer je na VAFI pristiglo 305 filmova iz 52 zemlje u sekciji JUNIOR i 566 filmova iz 68 zemalja za SENIOR, što je ukupno 871 film. Rezultati selekcije, koju ove godine rade Maša Udovičić, producentica animiranih filmova i predsjednica ASIFA-e Hrvatske i Petra Zlonoga, animatorica za JUNIOR i Dubravka Kalinić-Lebinec, osnivačica VANIME i dugogodišnja promicateljica važnosti medijske kulture i Sandra Malenica, programska voditeljica VAFI-ja, bit će poznati početkom ožujka, a podsjetimo da je od 5. VAFI-ja uz sekciju animiranih filmova za djecu i mlade (JUNIOR), VAFI uveo i sekciju animiranih filmova za djecu i mlade (SENIOR). Svaka sekcija ima tri kategorije podijeljene prema godinama autora, tj. gledatelja: MINI – do 10 godina, MIDI – od 11 do 14 godina i MAXI – od 15 do 18 godina

I ove godine VAFI će okupiti stotinjak gostiju iz cijelog svijeta, a s obzirom na to da je partner festivala Izrael, očekuje se i mnogobrojna delegacija izraelskih gostiju koji će u sklopu VAFI-ja uz radionicu, predavanja, animirane filmove i izložbu prirediti i izvedbu uživo animacije u pijesku.

vafi 7

Uz službeni žiri, VAFI će i ove godine imati nagradu Plavi VAFI koja se dodjeljuje filmu koji najviše promiče prava djece. Plavi VAFI dodjeljuju predstavnici Ureda pravobraniteljice za djecu i UNICEF-a hrvatske.

“Ovom prilikom još jednom izražavam podršku naporima Filmsko-kreativnog studija VANIMA iz Varaždina koji je, organizirajući festival VAFI, pokazao da prepoznaje važnost stvaranja i promocije kvalitetnih medijskih sadržaja za djecu, kao i poticanja stvaralaštva djece putem animiranoga filma. Vrijednost takvoga djelovanja dodatno dolazi do izražaja u kontekstu ostvarivanja dječjeg prava na slobodu izražavanja, prava na pristup informacijama važnim za dobrobit djece, prava na igru i rekreaciju te na slobodno sudjelovanje u kulturnom životu i umjetnostima, u skladu s člancima 13., 17 i 31. Konvencije o pravima djeteta.” – rekla je doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu.

VAFI festival se održava pod pokroviteljstvom Grada Varaždina i Hrvatskog audiovizualnog centra, a uz suorganizaciju ASIFA Hrvatske, Hrvatskog filmskog saveza i Koncertnog ureda Varaždin.