Skip to content

Hrvatska će štiti svoje nacionalne interese u izbjegličkoj krizi

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković danas uoči nastavka sastanka Europskog vijeća odgovarao na pitanja novinara o novom austrijskom režimu prihvata izbjeglica

Bruxelles TO

„Nakon što je Austrija uvela restriktivni režim za ulazak izbjeglica, Hrvatska će štiti svoje nacionalne interese, ali fokus treba usmjeriti prema rješenju na tursko-grčkoj granici, izjavio je u petak hrvatski predsjednik Vlade Tihomir Orešković.

Govoreći o prihvatu migranata, predsjednik Vlade izjavio je: “Situacija se mijenja iz dana u dan i mi ćemo dnevno pratiti kako se razvija. Hrvatska će štiti svoje nacionalne interese, ali glavna je poruka da treba surađivati s Austrijom, Slovenijom, Srbijom i Makedonijom i imati otvorenu komunikaciju, kako bismo mogli pravodobno reagirati.”

U četvrtak poslije podne, prije početka summita, predsjednik Vlade Orešković i slovenski predsjednik Vlade Miro Cerar održali su kratki sastanak s čelnicima četiriju zemalja Višegradske skupine.

Višegradska skupina – Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka – najviše sumnja u uspjeh zajedničkog akcijskog plana s Turskom prema kojem bi ona trebala zaustaviti izbjeglički val prema Europi i stoga traže alternativni plan i najviše ustraju na zatvaranju grčko-makedonske granice.

Predsjednik Vlade Orešković je rekao da ne bi nazvao planom B to da na makedonsko-grčkoj granici Hrvatska surađuje s Austrijom, Slovenijom, Srbijom i Makedonijom, ali da je fokus na Turskoj i tursko-grčkoj granici, gdje će i NATO pomagati u nadzoru pomorske granice.

“To je kombinacija” jednog i drugog rješenja, naglasio je predsjednik Vlade. Hina