Jakovlje postaje centar likovne umjetnosti

Puni mjesec

Iako ima samo 3.000 stanovnika, mala općina Jakovlje, udaljena 30-ak kilometra od Zagreba, postaje centar likovne umjetnosti, jer nakon vrlo uspješne Božićne međunarodne izložbe slika umjetnica iz desetak država, pod nazivom „Žene pomažu ženama“, a u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Općine Jakovlje, 8. ožujka 2016. imam ponovo priliku vidjeti izuzetno zanimljivu likovnu izložbu, kojom bi se mogao ponositi gotovo svaki naš veliki grad, a posebno imajući u vidu, da osim domaće umjetnice, profesorice Ivane Mikić možemo vidjeti djela Nebojše Nikića iz Zagreba, Ljerke Bojovski iz Koprivnice a izuzetnu čast organizatoru je predstaviti nekoliko grafika najvećeg slikara svih vremena, velikog Pabla Picassa, koji je za svog života potpisao preko 130.000 radova, te po čijim je motivima izrađeno 2.022 vrste grafika. Posebnu čar čini prilika da ćemo vidjeti i preko 200 poštanskih maraka s motivima Pabla Picassa štampanih gotovo na svim kontinentima.

Sa 7 radova predstavit će nam se i Victoria Rabzhaeva iz dalekog Ulan-Udea, koja radi kao restaurator umjetničkih slika u Nacionalnom muzeju Republike Burjatije, koja je educirana u Ermitažu, te ju smatraju jednom od najvećih svjetskih restautarorica.

Velika udaljenost, od gotovo 9.000 km od Hrvatske, Victoriju Rabzhaevu nije spriječila da tri puta posjeti Hrvatsku. Gotovo svaki put boraveći u Hrvatskoj, bila je i u Jakovlju gdje je i napravila nekoliko svojih impozantnih slika, koje sada krase poznate svjetske galerije. Zanimljivo je, veli Victoria Rabzhaeva, da iako se radi o međusobno velikoj udaljenosti između Jakovlja i Ulan-Udea, glavnog grada Republike Burjatije, ima nešto što povezuje ova dva mjesta, a to je sličan temperament ljudi. Ima i druga zanimljiva poveznica koju Victoria želi istaknuti, a to je činjenica da u gradu Ulan-Udeu, smještenom u sredini azijskog kontinenta postoji groblje austro-ugarskih vojnika, ljudi iz naših krajeva, koje gotovo nikada nitko nije posjetio pa je ona jedna od rijetkih koja povremeno oda počast tim ljudima, koji su daleko od svojih domova ostavili kosti.

S obzirom na izuzetno zanimanje za navedenu izložbu, koja će zbog vrijednosti eksponata biti otvorena samo dva dana, već je nekoliko škola najavilo skupni posjet, a svečano otvorenje izložbe planira se 8. ožujka 2016. u 18 h.

Konj