Izložba Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara u Đakovu

otvorenje izložbe HULULK a u Đakovu 2

Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara predstavlja se djelima trideset i troje (33) likovnih umjetnika, svojih članova izložbom: “JA sam Put, Istina i Život”

Spomen-muzej biskupa Josipa Jurja Strossmayera, Đakovo
Otvorenje 13.2. 2016., u 11sati

foto galerija

Izlažu: Paula Banić, Nina Iris Bešlić, Iris Bondora Dvornik, Ana Marija Botteri Peruzović, Josip Botteri Dini, Mercedes Bratoš, Nena Brkić, Tamara Brmbota, Ana Divković, Matija Dražović, Emilija Duparova, Ivica Fišter, Vinko Fišter, Marija Galić, Ana Guberina, Verica Jadanec, Albina Jakić, Ana Jakić Divković, Irena Gayatri Horvat, Lucija Konda Labaš, Rudolf Labaš, Duje Medić, Vladimir Meglić, Leila Michieli Vojvoda, Dubravko Mokrović, Anita Parlov, Dafne Perković, Hrvoje Marko Peruzović, Srećko Planinić, Marija Puzak, Krunislav Stojanovski, Irena Vasilj i Miroslav Župančić

otvorenje izložbe HULULK a u Đakovu 1

Ja sam Put, Istina i Život

Svjedočiti za Istinu, za našeg Stvoritelja i za našeg Spasitelja može se na mnogo načina. U ovo predkorizmeno, a potom i korizmeno vrijeme vrijedno je spoznati (ukoliko to već nismo) što doista znači nositi poput Njega svoj križ, činiti žrtvu, odricati se. Rođenje Isusa krista, Njegovo počovječenje, život u služenju Ocu za sve nas i potom žrtva na križu dokaz su bezgranične i najnesebičnije ljubavi kojom nas je darivao naš Otac. Mi, baštineći Ljubav ( a „Bog je Ljubav“, 1.Iv 4, 8, 16), korizmu ne trebamo gledati kao vrijeme odricanja od vlastitih užitaka i poroka, jer od toga nam nema spasenja duše. U tom kratkoročnom odricanju zabluda je i vlastito zavaravanje koje nas odmiče od glavnoga cilja i svrhe našega života. Nije li rekao :„Uzmi svoj križ i pođi za mnom“. Spoznaja tko je naš Otac i što je učinio za nas, svoju djecu trebala bi biti 24-satna misao – i došašća i korizme i Božića i Uskrsa. Jer Otac naš dao je svoga Sina za sve nas. Njegova žrtva za naše otkupljenje i spasenje čin je savršene, žrtvene ljubavi, primjer da po Njegovom životu – svjedočenju Riječi i žrtvi za nas, ostvarimo svoj zemaljski zadatak i zaslužimo vratiti se Ocu. Nesebično ljubiti, razapeti sebe za druge, pronositi i živjeti Očevu riječ, djelima ju dokazivati – to znači uzeti križ i poći za Isusom. To znači vjerovati u Očevu ljubav. Isus je, ponizan pred Ocem stao na Njegovu Riječ, podučavao je i živio, prihvatio svoju žrtvu kao neophodan čin iskupljenja za sve nas. Po primjeru Isusa Krista koji je tako postao s Ocem jedno i mi trebamo živjeti. Jer rekao je: „Ja sam Put, Istina i Život“ (Iv. 14, 16).

Umjetnici nerijetko ima ju prilike slijediti Isusa i proslavljati Ga. Jer umjetnost kao duhovna kategorija, kao talent duha, jedan je od produkata Božje ljubavi. Sama mogućnost da stvaraju iz ljubavi blagoslov je i dar koji oni moraju davati i dijeliti s drugima. Samo takva umjetnost ima vrijednost, svrhu i ostvaruje cilj. Ukoliko u umjetničkom djelovanju ima doista ljubavi, istinitosti i iskrenosti onda to osjećamo u svakom potezu kista i olovke, svakom udaru dlijeta il’ modeliranju gline. Ona osvaja i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Vidimo je kao ljepotu, harmoniju, veselje, kao živo djelo.

Djelić te ljubavi trideset i troje likovnih umjetnika, članova Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara daruju vam ovom izložbom. Paula Banić, Nina Iris Bešlić, Iris Bondora Dvornik, Ana Marija Botteri Peruzović, Josip Botteri Dini, Mercedes Bratoš, Nena Brkić, Tamara Brmbota, Ana Divković, Matija Dražović, Emilija Duparova, Ivica Fišter, Vinko Fišter, Marija Galić, Ana Guberina, Verica Jadanec, Albina Jakić, Ana Jakić Divković, Irena Gayatri Horvat, Lucija Konda Labaš, Rudolf Labaš, Duje Medić, Vladimir Meglić, Leila Michieli Vojvoda, Dubravko Mokrović, Anita Parlov, Dafne Perković, Hrvoje Marko Peruzović, Srećko Planinić, Marija Puzak, Krunislav Stojanovski, Irena Vasilj i Miroslav Župančić, u svome mediju, onako kako najbolje umiju govore o našem Spasitelju.

Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara osnovana je u cilju promicanja, poticanja i unaprjeđenja kulture i umjetnosti kroz promicanje temeljnih civilizacijskih vrijednosti, ostvarujući projekte na bogatoj kulturno-umjetničkoj baštini i njenoj teorijskoj prezentaciji. Od 2014. godine ustupljen joj je izložbeni prostor u Župnom dvoru Vugrovec kao njezinu sjedištu u kojem se od tada predstavlja bogatim izložbenim programom nerijetko sakralnog karaktera, tematskim izložbama, projektom likovne terapije te međunarodnim likovnim okupljanjima sa svrhom obogaćivanja kulturno-umjetničke ponude grada Zagreba, ali i cijele Hrvatske.

Sanda Stanaćev Bajzek