Otvorenje izložbe valentiNO!

FRA3818

 FRA3818

Stari grad Dubovac, izložbeni prostor
nedjelja, 14. veljače 2016. godine u 16.00 sati
tekst i fotografije: Marin Franov

Na spomendan sv. Valentina, u nedjelju, 14. veljače 2016. godine u 16:00 sati na Starom gradu Dubovcu, u izložbenom prostoru na prvom katu, biti će otvorena izložba valentiNO! osječkog fotografa Marina Franova.

Prigodom otvorenja izložbe glazbenica Magdalena Mandura izvesti će nekoliko autorskih skladbi.

Ciklus valentiNO! nastao je 2012. i sastoji se od 33 fotografije s tekstom, a Franov njime vezuje vlastitu fotografsku praksu s poetikom svojih pjesničkih uradaka. Iskusnim fotoreporterskim okom iz svakodnevnih urbanih krajolika izvlači zanimljive kadrove te im pridružuje asocijativne tekstove – izjave vrlo često olako izrečene. Fotografije su bez suvišne dodatne obrade, čime im je dokumentarnost podvučena, a dopisano svoj uzor/izvor ima u svakodnevici i umjetničkim djelima, ili je pak duboko urezano kroz vlastito iskustvo ljubavi. Josip Vrančić, autor predgovora izložbi nadalje ističe da Franov ne upućuje svoju ironiju samo na javni aspekt društvene uloge patnerstva nego i prema intimnosti unutar veza te da šaljivo, ali i vrlo ozbiljno, dijagnosticira devijacije ljubavnih odnosa, pružajući snažni sudar s realnošću te zaključuje da tragom konceptualne umjetnosti Franov nudi ne samo uobičajeni kritički osvrt na komercijalizaciju spomendana kasnoantičkog Sveca, već i baladu i za preostala 364 dana – svojevrsni vizualno moćni te porukom iskreni dnevnik jedne (ili mnogih?) ljubavi…

 FRA7165

Marin Franov rođen je 1979. u Osijeku. Fotografijom se bavi od 2003. kao glavni urednik i urednik fotografije Lista osječkih studenata. Od 2004.- do 2009. radi kao fotoreporter za Jutarnji list, 24 sata, Večernji list, Slavonski dom. Službeni je fotograf osječkih ustanova i događanja (Dječje kazalište, Gradska galerija Waldinger, Osječko kulturno ljeto), fotografira poslovna događanja, modu, vjenčanja. Sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama fotografije, samostalno je izlagao 9 puta te je dobitnik nekoliko nagrada za fotografiju među ostalim 2013. godine kao najbolji hrvatski autor na zadanu temu kretanje na međunarodnom salonu o organizaciji Croartphtokluba.

Uz izložbu tiskan je informativni deplijan, pozivnica i plakat koje dostavljamo u privitku. Za branding i oblikovanje izložbe i publikacija zaslužan je Josip Vrančić. Kustosica izložbe je Antonija Škrtić.

Izložba ostaje otvorena do 30. svibnja 2016. godine, a može se pogledati do 1. travnja uz najavu na 047/615 980, a nakon 1. travnja: od utorka do subote od 10 do 19 sati te nedjeljom i ponedjeljkom od 14 do 19 sati

Izložba je realizirana sredstvima Grada Karlovca.