Skip to content

Prava sloboda uvijek je opredijeliti se za dobro

Papin izaslanik na Festi kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup i metropolit, predvodio je danas euharistijsko slavlje ispred dubrovačke Katedale na kojemu su uz veliki broj vjernika prisustvovali i brojni visoki uzvanici

misa sveti vlaho 2016 0

Na samom početku, prisutnim se obratio biskup Mate Uzinić rekavši kako Dubrovnik slavi Festu svetog Vlaha u svečarskom ozračju 1700. obljetnice njegove mučeničke smrti i 600. obljetnice od ukidanja trgovine robljem u Dubrovniku. 

Kardinal Puljić zahvalio se Svetom Ocu što mu je ukazo povjerenje da predvodi Festu i uputi pastirsku riječ. 

– Prvi Jubilej koji slavimo u Dubrovniku je 1700. obljetnica mučeničke smrti Parca, zaštitnika Grada Dubrovnika i dubrovačke biskupije. Davne 972 godine Dubrovnik je doživio čudesnu intervenciju sv. Vlaha te se Dubrovnik identificirao sa sv.Vlahom već 1044. godine. Čak je UNESCO to prepoznao i upisao u popis zaštićene svjetske nematerijalne kulturne baštine – kazao je papin izaslanik Vinko Puljić osvrnuvši se kako “svako vrijeme ima svoje breme”.

– Nije slučajno papa Franjo upozorio na molitveni dan za mir te kako je ravnodušnost, koju možemo nazvati novim bezboštvom, opasnost za mir. Čovjek koji nema vrijednosti, za koje i po kojima živi, isprazno i beznadno živi. Najveća vrijednost je vjera u Boga koja izgrađuje uvjerenje iz kojega i po kojemu se živi – rekao je kardinal Puljić istaknuvši kako “samo tako možemo ozdravljati bolesno ozračje i sumornu javnost”.

Kardinal je naglasio kako je  važno slaviti zabranu kupoprodaje robova jer je to, prema njegovim riječima, opet postalo aktualno.

“Nametnulo se u javnosti kriterij zarade i potrošnje te više čovjek nije u onom vrednovanju unatoč proglašenju ljudskih prava i građanskih sloboda”, istaknuo je on.

– Istinski je važno u ovoj Godini milosrđa da se čovjek vrati onome koji nas stvori, koji nas istinski ljubi i  koji nas istinski oslobađa da možemo živjeti svoje dostojanstvo i svoju slobodu. Divni dar Boga je sloboda koja se ostvaruje prema odgovornosti, a prava sloboda je uvijek opredijeliti se za dobro – zaključio je posebni Papin izaslanik kardinal Vinko Puljić.

Cijelu propovijed pročitajte OVDJE, a u fotogaleriji pogledajte tko je sve bio na misnom slavlju ispred Katedrale. portaloko.hr