Skip to content

O Ramsarskoj konvenciji u Lonjskom polju

Poruke s tradicionalnog skupa Budućnost na rubu močvare u Potoku

O Ramsarskoj konvenciji u Lonjskom polju 1

Piše: Dragutin Pasarić
Snimio: Alfred Matijašević

POTOK – Vjeran tradiciji naizmjenično svake godine u drugom od šest naselja uz Lonjsko polje, Ogranak Matice hrvatske u Kutini s Povjereništvom u Popovači priređuje je poznati skup Budućnost na rubu močvare. Posvećen je 2. veljače Svjetskom danu močvarnih staništa, Ovogodišnji domaćin u subotu 30. siječnja bilo je naselje Potok (Grad Popovača). Stručnu potporu edukaciji stanovništva za čuvanje te prostorno najveće hrvatske močvarne baštine daje Javna ustanova Park prirode(JU PP) Lonjsko polje.

O Ramsarskoj konvenciji u Lonjskom polju 2

Ovogodišnju poruku Ramsarske konvencije VLAŽNA STANIŠTA ZA NAŠU BUDUĆNOST. ŽIVJETI ODRŽIVO u ime Ministarstva zaštite okoliša i prirode, brojno okupljenima prenijela je Marijana Jurić. Zahvalila je žiteljima Potoka i drugih mjesta koji tu poruku u suvremenosti osjećaju poštovanjem prema iskonskim blagodatima prirode. To je potvrdio i Ivor Stanivuković, ravnatelj JU PP Lonjsko polje. Naglasio je da je u njima sve više tradiciji okrenut turistički život, a bogati programima škola učenika u prirodi od osobite su koristi spoznaje čovjekova suglasja s prirodom.

O Ramsarskoj konvenciji u Lonjskom polju 3

Spomen na 200. obljetnicu seljačke bune u Moslavini

Skupom je obilježena i 200. obljetnica seljačke bune u Moslavini. Upravo glavno središte trogodišnjeg otpora (1815.- 1818.) 2. veljače 1816. godine, kada je poginulo 17 seljaka bio je Potok. Na to mjesto pozdravljeni od predsjednika Mjesnog odbora Branka Gregurka, gosti su stigli na seoskim kočijama. OMH Kutina predlagatelj je oblikovanja spomen parka obogaćenog kiparski ostvarenjima iz drva na temu seljačkog života. U tome ima i naglašenu potporu sela Potok i Grada Popovače. nakon izlaza s autoceste na dionici Zagreb – Popovača, park bio bi i prvi susret s Lonjskim poljem. Naznačeni su i drugi oblici podsjećanja, među kojima i dramsko uprizorenje bune pune dinamike ne samo u sukobu već praćene i kugom. 

Povijesni prikaz o buni iznijeli su istraživači moslavačke prošlosti čelnici MH u Kutini i Popovači Dragutin Pasarić i Dražen Kovačević. Prijedlog vrijedan spoznaje nacionalne i socijalne baštine pohvalio je Đuro Vidmarović, član Središnjeg odbora MH. Inače osobno životom vezan uz taj kraj naznačio je i druge moguće korisne sadržaje. Potporu skupu Budućnost na rubu močvare izrekla i zamjenica sisačko-moslavačkog župana Anita Sinjeri Ibrišević.

See also  12. Samoborski proljetni sajam i 29. Samoborska salamijada

O Ramsarskoj konvenciji u Lonjskom polju 4

Medonosni trenutci skupa

Uz priređenu izložbu u organizaciji Udruge pčelara Lipa Popovača govorilo se o kvaliteti meda s pčelinje paše u Lonjskom polju. Na taj potencijal podsjetio je predsjednik Udruge Drago Plaščar. Zanimljivo predavanje o značaju meda u suvremenoj gastronomiji održala je uz teme za ponudu s hrvatskog stola Božica Brkan. U foklornom dijelu skupa nastupili su KUD-ovi iz Repušnice i Potoka te Udruga Kraplani iz Krapja, mjesta u kojemu je i sjedište JU PP Lonjsko polja

Prije središnjeg djela skupa uz učenički program otvorena je likovna izložba Akvareli Ludmile Milice Biželj, nekada nastavnice u OŠ Potok. Na autoričino stvaralaštvo u ime OMH Kutina podsjetio je povjesničar umjetnosti Mladen Mitar. U Područnoj školi uz učenički program. U Mjesnom domu otvorena je motivima moslavačkog podneblja neobično zanimljiva izložbs fotografija Svjetlopisni titraji Alfreda Matijaševića Kao priča iz susjedstva program je obilježila i višeminutna filmska projekcija Čudesna šuma Žutica – dolazak proljeća Zorana Ožetskog.

Osobitu zahvalnost za ovogodišnju organizaciju skupa u njegovoj završnici u ime pokrovitelja Grada Popovače, a koji je sa svojom Turističkom zajednicom spoznao njezine kvalitete dao je popovački gradonačelnik Josip Mišković.

O Ramsarskoj konvenciji u Lonjskom polju 5

O Ramsarskoj konvenciji u Lonjskom polju 6

O Ramsarskoj konvenciji u Lonjskom polju 7