Skip to content

Samoborski fašnik 2016 – svečano otvorenje

Uz veliku rođendansku zabavu Princ Fašnik preuzeo ključeve Samobora po 190. put

fasnik 2016 otvorenje 1

Ključevi grada Samobora završili su u petak, 29. siječnja, u rukama nove fašničke vlasti i tako je uspješno po 190. put zaživjela Slobodna Fašnička Republika Samobor! Gradonačelnik Krešo Beljak još je jednom kapitulirao pred argumentima fašničkog puka predvođenog Princom Fašnikom, Srakom, Sucem i Fiškalom, koji će vladati Samoborom sve do 9. veljače

– Prošlo je vreme črne kmice, sveopće besparice i krizne nesanice. Smrknulo je zelenašima i profiterima, a svanulo nama fašničkim proleterima. Opet jašim na čelu kolone i predvodim marš u gostione. Delim vruće krafne, i saftne kobase, nedam da muziku do jutra gase, potičem široke fašničke mase da se nakite i ukrase, pa ko lepe maske noriju do daske. Ukidam poreze, prireze, članarine, školarine, karnete, vinjete i svemoguće namete… Primite se posla i zmišljajte bedastoće, a kome se neda nek samo gleda. Nek vam je u glavi samo jen slogan: Bedaki noriju saki dan, a pametni samo na Fašnik! – poručio je Princ Fašnik okupljenim građanima.

fasnik 2016 otvorenje 2

Jubilarni rođendan Samoborskom fašniku među prvima je čestitao i dodijelio posebno priznanje Samoboru predsjednik Udruge hrvatskih karnevalskih gradova Ivan Prpić-Špika. Kroz 190. Fašničku Republiku prošle su i prve gostujuće skupine maškara te se predstavile srednjoškolske grupe. Glavni glazbeni gost večeri bio je Jole, a za okupljene je bilo organizirano i gledanje utakmice polufinala rukometnog EP između Hrvatske i Španjolske na video zidu.

fasnik 2016 otvorenje 3

Samoborski Fašnik trajat će dva vikenda, a završiti na pokladni utorak, uz temu „190 let fašnik raste i sve je plus 5“ te uz slogan „Pokaži novu facu na Srakinu placu“. Najmlađima su namijenjena subotnja i nedjeljna prijepodneva (30. i 31. siječnja te 6. i 7. veljače) uz šarene dječje povorke na središnjem gradskom trgu. Odrasli će uživati u raznolikom poslijepodnevnom i večernjem programu u zabavnim i satiričnim tonovima. U glazbenom dijelu nastupaju poznata imena glazbene scene: Baruni (30.1.), Minea (31.1., Dječji fašnik), Picksiebneri (31.1.), Crvena jabuka (5.2.), Dječaci (6.2.), Kim Verson (7.2., Dječji fašnik), Od sumraka do zore (7.2.) i na zatvaranju Miroslav Škoro (9.2.), uz dakako i goste iznenađenja.

fasnik 2016 otvorenje 4

Organizirana su i fašnička sportska nadmetanja Srakotrk, Metloboj i Krafling, igraonica Legića, štandovska gastro i suvenirska ponuda, tabori mjesnih odbora, izbori najmaski, najbolje maskiranog ljubimca te najrazglednice Dječjeg fašnika u suradnji s Hrvatskom poštom. Samoborski ugostitelji također su uključili u fašničko-rođendansku proslavu svojim posebnim programima.

Detaljnije informacije pogledaje na web stranici www.fasnik.com te profilima Samoborskog fašnika na društvenim mrežama.

fasnik 2016 otvorenje 6

fasnik 2016 otvorenje 7

fasnik 2016 otvorenje 8