Skip to content

Karamarko: Uvodimo transparentno sufinanciranje medija

Prvi potpredsjednik Vlade RH Tomislav Karamarko objavio je na svome Facebooku kako Vlada uvodi transparentno sufinanciranje medija te je oštro odbio “prozivanje i podmetanja predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Saše Lekovića” da smijeni ministra kulture dr. Zlatana Hasanbegovića

20150330tk

Nitko u hrvatskoj Vladi, pa niti u Ministarstvu kulture neće paušalno ocjenjivati koja udruga ili koji mediji trebaju dobiti potporu iz proračuna i kolika će ona biti, kaže Karamarko

“U potpunosti odbijam prozivanja, ali i podmetanja predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) gospodina Saše Lekovića koji me poziva da smijenim ministra kulture dr. Zlatana Hasanbegovića zbog najave promjene načina sufinaciranja udruga i medija”, naveo je Karamarko na svome Facebooku.

“Nitko u hrvatskoj Vladi, pa niti u Ministarstvu kulture neće paušalno ocjenjivati koja udruga ili koji mediji trebaju dobiti potporu iz proračuna i kolika će ona biti. Ova Vlada okončat će takvu dosadašnju praksu”, naveo je Karamarko te dodao da će se “odluke o tome donositi na temelju dosadašnjeg rada medija, odnosno načina na koji su koristili dosadašnje potpore”

Karamarko je također ovim putem javno predložio ministru kulture Hasanbegoviću da “u kriterijima za raspodjelu sredstava posebno povede računa o doprinosu udruge ili medija u demokratizaciji društva i širenju slobode javne riječi”.

Republika Hrvatska bit će jaka onoliko koliko su u njoj snažni mediji koji kritički pišu o vlasti. Kritika mora biti utemeljena i zasnovana na činjenicama i kritika ne smije biti smokvin list za govor mržnje. Mediji koji žele biti izuzeti od odgovornosti za pisanje istine ne mogu očekivati da ih se u tome podržava novcem iz proračuna, zaključio je prvi potredsjednik Vlade Karamarko.

Naglasio je kako očekuje da će se HND i njegovi predsjednik Saša Leković također založiti za ovakve ili slične kriterije ili da će obrazložiti što u njima ne valja.

Ministar kulture Hasanbegović je danas razriješio dužnosti članove Stručnoga povjerenstva za neprofitne medije, te izjavio da će Vlada i Ministarstvo kulture, sukladno svojoj politici, kreirati novi pristup prema medijima, a posebice prema koncepciji potpore tzv. neprofitnim medijima. Hina

See also  Linić: Medijskim podmetanjima kriminaliziramo jedan kvalitetan instrument