Skip to content

Održana kolaudacija orgulja za Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini

Orgulje za Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini izradio je mons. Juraj Jerneić sa svojim suradnicima

36718

U holu Svećeničkog doma sv. Josipa u Zagrebu, održana je u srijedu 27. siječnja 2016. godine kolaudacija orgulja za Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini koje je sa svojim suradnicima izradio mons. Juraj Jerneić

Kolaudaciji završene I. faze orgulja, prisustvovali su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, generalni tajnik HBK-a mons. Enco Rodinis, biskup gospićko-senjski mons. Mile Bogović, biskup šibenski mons. Ante Ivas, novoimenovani vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u miru mons. Juraj Jezerinac, pomoćni biskupi zagrebački mons. Valentin Pozaić, mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski te brojni drugi uzvanici, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

U pozdravnom govoru mons. Jerneić je govorio o svom putu kao graditelja orgulja od početne želje do ovih trećih po redu izgrađenih za crkvu na Udbini koje imaju 14 registara i za čiju je izradu trebalo tri godine. Zahvalio je svim darovateljima i suradnicima izrazivši nadu da će do svečanog blagoslova orgulja 27. kolovoza 2016. godine na blagdan Hrvatskih mučenika u Udbini biti završena i II. faza orgulja.

O novim orguljama okupljenima se potom obratio graditelj orgulja Anton Škrabl, iz Rogaške Slatine koji je u izradi orgulja surađivao s mons. Jerneićem ugradnjom svih metalnih dijelova. On je istaknuo da, kad bi mu to mogućnosti dozvoljavale, mons. Jerneić bi sve sam napravio. Zahvalio je na povjerenju i suradnji te izrazio divljenje upornosti i ljubavi koju mons. Jerneić ima prema orguljama i njihovom stvaranju.

Prisutnima su se obratili biskup gospićko-senjski mons. Mile Bogović koji je istaknuo da je riječ – hvala, premala za ono što je mons. Jerneić učinio izradivši ove orgulje, a zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić ukazao je na snagu ideje i vjere naglasivši da nikad ne smijemo odustajati ni kad nam se čini da je nešto nemoguće, jer ako se čovjek osloni na Boga, sve je moguće. Čestitao je mons. Jerneiću i suradnicima na velikom pothvatu, zahvalio svim donatorima te poželio u budućnosti izgradnju novih orgulja.

See also  Kardinal Josip Bozanić muslimanima čestitao Kurban Bajram

Na kolaudaciji su svojim izvedbama sudjelovali orguljaši Josip Meštrić, Javor Valjak i Hvalimira Bledšnajder te pjevanjem vlč. Niko Luburić, a na kraju je na svojim trećim orguljama zasvirao i sam graditelj mons. Jerneić skladbu Fala koju su svi popratili svojim pjevanjem. Ika