Skip to content

Predstavljen program 12. ZagrebDoxa

ZagrebDox će od 21. do 28. veljače u Cineplexxu Centra Kaptol doživjeti svoje 12. izdanje, ovaj put s više od 160 filmova u 17 programa

zg doxNa konferenciji za medije koja je održana u srijedu u Centru Kaptol predstavljen je program 12. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox koji će se održati od 21. do 28. veljače u Cineplexxu Centra Kaptol i na kojem će biti prikazano više od 160 filmova u 17 programa. Ovogodišnja novost je trodnevni program zagrijavanja Zaljubite se u dokumentarce koji će se održati u tjednu prije početka festivala, od 12. do 14. veljače.

Direktor festivala, Nenad Puhovski, izdvojio je nekoliko atraktivnih naslova iz međunarodne konkurencije: “Od 24 naslova, koliko ih je ove godine uvršteno u međunarodnu konkurenciju, tri su atraktivna filma koje će publika moći pogledati i na festivalu i u programu zagrijavanja Zaljubite se u dokumentarce. To su pobjednički film Sundancea Čopor (Wolfpack), spektakularni dokumentarac o čovječanstvu Ljudski (Human), te južnokorejski kino-hit Ljubavi, ne prelazi tu rijeku (My Love Don’t Cross That River).”

Od filmova iz međunarodne konkurencije izdvajaju se i aktualni kandidat za Oscara za dokumentarni film i Nagradu BAFTA Zemlja kartela (Cartel Land) Matthewa Heinemana (TRAILER), zatim pobjednički dokumentarac Festivala Sundance u kategoriji World Cinema Ruski djetlić (The Russian Woodpecker) Chada Gracije (TRAILER)te Čudna ljubavna veza s egom (A Strange Love Affair With Ego) o jačanju egocentrizma u zapadnom svijetu koji je nagrađen za najbolji nizozemski dokumentarac na IDFA-i. (TRAILER)

U regionalnu konkurenciju uvršteno je ukupno 27 filmova, od kojih se izdvaja francusko-bugarski Zabava se nastavlja (And the Party Goes On and On) u režiji Gueorguija Balabanova, film koji daje tragikomičnu perspektivu suvremenog bugarskog društva (TRAILER). Dvanaest je hrvatskih dokumentaraca u regionalnoj konkurenciji. Riječ je o filmovima 4.7 Đure Gavrana, Administrativna pogreška Tina Bačuna, Cimeri Katarine Zlatec i Ante Zlatka Stolice, Kandidat Tomislava Pulića i Roberta Tomića Zubera, Kino Otok Ivana Ramljaka, Kratki obiteljski film Igora Bezinovića, Lila Igora Bogdanovića, Noćas Zdravka Mustaća, Pravda Nebojše Slijepčevića, Sanja Nikice Zdunić, Treći Arsena Oremovića i Turizam Tonćija Gaćine.

See also  NAJAVLJENA LJETNA SEZONA „ZAJCA“ - 49 IZVEDBI RAZLIČITIH PROGRAMA

Posebni programi ove godine donose dva atraktivna noviteta. Rusi dolaze uključuje devet dokumentarnih filmovi na temu suvremene Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, a Djeca mijenjaju svijet čine kratkometražni dokumentarci koje su snimila djeca izbjeglice u azilu u Austriji i izbjegličkom kampu u Jordanu.

ZagrebDox se održava uz potporu Grada Zagreba, Hrvatskog audiovizualnog centra i programa Kreativna Europa – Potprograma MEDIA. Hrvatski Telekom generalni je sponzor ZagrebDoxa već jedanaestu godinu zaredom.