Slikarstvo ekološkim bojama

Povodom izložbe umjetničkih radova DVORCI I UTVRDE HRVATSKOG ZAGORJA koja se organizira u ljetnim mjesecima ove godine, svojom slikom „DVORAC VELIKI TABOR“ sudjeluje i VICTORIA RABZHAEVA jedna od najvećih svjetskih restauratorica, koja radi u Nacionalnom muzeju Republike Burjatije u Ulan Udeu kao restauratorica slika

fotografija 1

Specifičnost ove izuzetno poznate svjetske i cjenjene likovne umjetnice je da spada u pionire, među prve planetane umjetnike, koji svoje radove, u tehnici ulja na platnu stvaraju apsolutno ekološkim bojama proizvodeći ih i stvarajući u svom ateljeu, u Ulan Udeu koristići stare recepture za proizvodnju uljanih boja koje su koristili majstori slikarstva prije nekoliko stotina godina.

Na taj način, VICTORIA RABZHAEVA, svoju ekološku osviještenost za zdrav i čist okoliš primijenjuje i u svom umjetničkom pristupu gdje je u postpunosti izbacila štetne sastojke iz boja koje koristi.

Naime, organska otapala koja su do sada korištena pri sušenju klasičnih premaza su isparavala, pa ako prostor nije dovoljno zračen, prevelika koncentracija otapala u zraku može kod osjetljivih ljudi prouzročiti glavobolju, alergiju kože i peckanje u očima.

Zbog toga, VICTORIA RABZHAEVA umjesto lanenog ulja koristi otopljene visokokvalitetne prirodne smole, te pigmente postojane na svjetlost i atmosferilije.

Slike slikane ovim bojama razgradivim lanenim uljem su nepropusne, daju sjaj slici, ne propuštaju mrlje. Smola koja se koristi dobiva se od više vrsta sibirske crnogorice s velikim postotkom ulja od cedra.

Platna na kojima se slika moraju biti od prirodnog materijala, a umjetnica ih obavezno fiksira laganom otopinom tutkala, možemo slobodno reći radi vječnog prijanjanja.

Prednost tih slika je da:
– Pri sušenju i isparavanju ne oslobađaju pare štetne po zdravlje pa nije potrebno provjetravanje prostorija kod unošenja svježe nastalih slika
– Nema neugodnog i oštrog mirisa
– Slike se brže suše
– Slike ne mijenjaju boje tijekom godina, pa ni stoljeća

viktorija