Dujmović: Postoji niz neistraženih čudnih fenomena na izborima

dujmovic 01

Je li Domoljubnoj koaliciji u izbornoj noći ukradeno 5 do 6 mandata? Što se događalo u tvrtki Apis? Zašto Državno izborno povjerenstvo podnosi kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja? U HRT-ovoj emisiji Otvoreno gostovali su Arsen Bauk (SDP), Tihomir Dujmović (kolumnist Slobodne Dalmacije, Dragan Zelić (GONG), Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) i Mato Palić (stručnjak za ustavno pravo)

dujmovic 01

Arsen Bauk podsjetio je da je i Karamarko mudro rekao, kako da netko ne bi tužio, da je riječ o indicijama. “Što se tiče tvrtke Apis, ona nije tema, već izborna prevara. Ovo što govore ljudi iz HDZ-a značilo bi da je netko krivo unio podatke iz zapisnika u sustav, što bi trebalo biti 70 000 glasova”, izračunao je Bauk i istaknuo da je nemoguće da do sada nitko iz biračkog odbora nije uočio razliku koja se sada spominje. Predvidio je i kako će završiti ova navodna afera: “Tresla se brda, rodio se miš!”

“Treba biti oprezan u tome. Nitko ne tvrdi, Karamarko samo kaže da postoje indicije. Moramo hodati oprezno po tom području”, rekao je Tihomir Dujmović i ispričao kratku povijest tvrtke Apis koju je prvotno osnovao Grad Zagreb, a za koju tvrdi da je najvažnija softverska tvrtka u državi što se tiče podataka. “Apis u izborima prikuplja sve podatke s izbora, koje potom šalje DIP-u”, opisao je Dujmović koji smatra da postoji niz neistraženih čudnih fenomena, poput onih da broj glasača na izborima naglo raste nakon 15 sati. Navodi da je suspektno da je jedna takva tvrtka pod kontrolom jedne stranke, SDP-a. “DORH će uostalom utvrditi ima li kaznenih djela”, zaključio je.

Dragan Zelić kazao je kako u Hrvatskoj treba proći mnogo godina kako bi se steklo povjerenje građana u izborni proces. “Svatko tko iznosi kvalifikacije o prijevari u izbornom procesu mora biti i oprezan i prijaviti to DORH-u. Ukoliko nema dokaza, radi se o uznemiravanju javnosti”, rekao je Zelić. “Bilo bi dobro da se kaže u kojoj je izbornoj jedinici pokradeno”, predložio je i dodao da je HDZ trebao odmah reagirati ako je imao neke indicije.

“Mi smo imali pokrivenost promatračima na 10% mjesta, a nepravilnosti je bilo prilikom brojanja i upisivanja rezultata”, iznio je optužbe Ivan Vilibor Sinčić. “U osmom biračkoj jedinici, Matuljima, uslikana je biračka kutija u kontejneru koja je bila bačena. Poslali smo fotografije DIP-u, ali nitko nije reagirao”, podsjetio je. Replicirao mu je Arsen Bauk tvrdeći da nije u izračunu obuhvatio posebna izborna mjesta i da zato u računici nedostaju glasovi.

Mato Palić pojasnio je hipotetski što ako se ukažu nepravilnosti. “Mi u ovom trenutku ne raspolažemo činjenicama, pa nije baš zahvalno hipotetski govoriti”, rekao je Palić podsjećajući da se čekaju izvidi DORH-a. “Jedno je tumačenje da se ne može dovoditi u pitanje izborni rezultat jer su prošli rokovi žalbe i rezultat je verificiran od Ustavnog suda”, kazao je Palić da se od objave rezultata u Narodnim novinama eventualno moglo reagirati u roku trideset dana. tinolovka-news