Orešković: Nećemo smanjivati plaće i mirovine

timoreskovicdn

Premijer Tihomir Orešković u intervjuu za HRT potvrdio da neće smanjivati plaće i mirovine, niti dirati u radnička i socijalna prava

Neću dozvoliti da me isprovociraju ideološke teme. Svima su nam jasni zajednički ciljevi za bolji život i bolji standard, izjasnio se o podjelama.

Čuo se s ministrom Zlatkom Hasanbegovićem, uvjeren je da je njegov stav jasan – on je antifašist. Ja sam odrastao u zapadnoj Americi, za nas je fašizam jednak komunizmu, to je jednako zlo. Meni je to jasno i nadam se da je to svima jasno, izjavio je. O krađi na izborima ne zna ništa, ali ako ima sumnji, slaže se da bi to trebalo ispitati.

Na upit o komentaru Milorada Pupovca – da nije u svom govoru spomenuo nacionalne manjine, ponovio je kako je i on bio manjina u Kanadi koja je multikulturna zemlja. Apsolutno sam uvjeren u njihovo bogatstvo i zalagat ću se za manjine, ističe.

Suza neće biti, ali reforme se moraju provesti

O proračunu je raspravljao s ministrom financija Zdravkom Marićem, na koji način mogu smanjiti rashode i podići produktivnost, a da se ne radi o rezovima već o reformama koji će omogućiti pozicioniranje, “da idemo u drugu fazu proračuna”. Na pitanje čeka li nas dolina suza, odgovorio je kako se nada da suza neće biti, ali da treba provesti reforme.

Za program Ifo instituta kaže kako se radi o konkretnom dokumentu, i u smislu primjera drugih država koje bi RH mogla iskoristiti. Ustvrdit ćemo što je najbitnije za Hrvatsku, dodao je.

Prvo na što će se fokusirati je dug i 500 miiljuna eura koje bi trebalo izvući iz mrtvog kapitala. Nužno je naći sredstva za smanjenje duga, a potom se baviti investicijama i reformama. Oko 500 milijuna treba i za srednje i male poduzetnike, ističe.

Ne želi i neće smanjiti socijalna prava. Treba ih osigurati, i surađivati sa sindikatima. Radioo sam to i u Plivi, smatram ih bitnim partnerima, kaže.

Uvodi porez na nekretnine, a partneri će mu pomoći s političkim temama

Uvest ćemo porez na nekretnine, ali ćemo se fokusirati na one koje nisu u funkciji ili na one koje imaju više nekretnina. Kuća u kojoj obitelj živi neće biti oporezivana, objašnjava premijer.

Obećava da će tečaj franka ostati zamrznut. Građanima poručuje da je za njih. Što prije treba razgovarati s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem, koja je situacija jer se radi i o sudskim procesima, ističe. Na pitanja o migrantskoj politici odgovara: Pomažemo izbjeglice koje idu u Njemačku i druge zemlje Unije,
ako se stanje promijeni, Hrvatska će zaštititi svoje interese.

Ne žali se na nedostatak političkog iskusta. Možda mi je to i plus, nisam opterećen prošlošću i ideološkim temama. Iskoristit ću partnere i savjetnike da dopunim svoje političko iskustvo, ali sam fokusiran na vlastite ciljeve, kaže.

Dio rasprave u Saboru bilo mu je teško pratiti, ali ne zbog jezika nego zbog tema – komunista i ustaša. Trebamo se fokusirati na budućnost. Mislim da sam svojim govorom nakon izlaganja zastupnika pokazao da sam sve dobro razumio. Poslao sam jasne poruke. Da, jezik mi može biti uteg. Moram se truditi oko padeža. Više ću se potruditi, obećao je premijer. hhrt.hr