Izložbe Mate Croate u Noći muzeja

Mata CROata 41

Izložba skulptura JEDRA U KAMENU – tri povezana događanja

foto galerija

Pučko otvoreno učilište Dugo Selo postavlja izložbu skulptura JEDRA U KAMENU, autora Mate Turića. Mladi magistar kiparstva iz Vrbovca izložiti će dvadesetak skulptura na temu jedra izrađenih u bijelom bračkom kamenu. Izložba će biti postavljena u prostoru Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo. Otvorenje izložbe bit će u 29. siječnja u 19 sati uz stručni uvod povjesničarke umjetnosti Branke Hlevnjak, koja prati rad ovog umjetnika kroz desetak prethodno održanih samostalnih izložbi. Tijekom izložbe organizatori će prikazati video zapise o radu ovog kipara, s naglaskom na njegov prisan odnos s materijalom.

Istovremeno u Noći muzeja bit će postavljena još jedna izložba skulptura ovog autora u prostoru Male galerije koja se nalazi u Kolodvorskoj ulici 3 u Dugom Selu.

Autor Matej Turić, poznat likovnoj javnosti kao Mata Croata, izložiti će tamo dio svog opusa jedara u kamenu ali s razlikama u pristupu.

Uz ove dvije izložbe, povezane motivima i autorskim potpisom, poveznica jedara u kamenu u Noći muzeja seže do susjednog grada Vrbovca. Kipar Turić otvorio je posjetiteljima svoju obiteljsku kuću u kojoj su smještene njegove skulpture.

Događaj jedinstvene tematike jednoga autora tako obuhvaća tri lokacije otvorene posjetitelji obogaćene različitostima autorskog izričaja. Istovremeno autor i njegova djela povezuju dva grada u Noći muzeja koja objedinjuje brojne hrvatske gradove.

Mata CROata je magistar kiparstva koji javnosti predstavlja svoj ateljer i galeriju u kojoj se nalazi preko 300 kamenih skulptura ponajviše morskih motiva jedrenjaka i jedara. Mata CROata već sada ima svoj vlastiti rukopis, prepoznatljivi i orginalni prorezani stil. Sposobnost ovog umjetnika je da je uspio javnosti predstaviti nešto sasvim novo i orginalno iz svoje mašte, a uz to još i prepoznatljivo, i za to dobiti velike pohvale profesionalne kritike i publike. Povjesničarka umjetnosti Branka Hlevnjak u časopisu za kulturu Hrvatsko Slovo osobno ga proglašava mladim umjetnikom 2015 godine.

Mata CROata 6

Mata CROata (Mate Turić) rodio se 1987. godine u Zagrebu. Završio je srednju školu za zvanje klesarski tehničar u Pučišćima na Braču. Poslije srednje škole odlazi u vojsku, gdje je služeći vojni rok u vojarni izrađivao kamene radove. Nakon završetka vojnog roka nastavlja raditi kao klesar. Zatim odlazi raditi na obnovi zagrebačke katedrale. 2009. – izlagao kamene radove u reljefu u Narodnoj knjižnici u Vrbovcu. Iste godine sudjeluje u kiparskoj radionici „Workshop“ Trstenik. Upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. 2009. – samostalno izlaže kamene radove u Pučkom otvorenom učilištu u Imotskom. 2011. – sudjeluje na međunarodnoj izložbi grafika: Cadaques, Taller Galeria Fort ( Španjolska), 29th MINI PRINT INTERNATIONAL OF CADAQUES, Wingfield ( Engleska), Church road, Eye Suffolk, MINI PRINT, Pineda de Mar, Barcelona ( Španjolska), Fundacio Tharrats d; Art Grafic, MINI

http://www.matacroata.com/

{youtube}BSCG6iZGY5c|500|400|0{/youtube}

{youtube}agp9EnXhq8Y|500|400|0{/youtube}

 

Mata CROata 26

Mata CROata 14

Mata CROata 23