Snježna oluja u SAD-u

2016 01 23

2016 01 23

Zbog snježne oluje koja je pogodila sjeveroistočni i središnji dio Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u 11 saveznih država SAD-a proglašeno je izvanredno stanje

Najmanje je 19 osoba izgubilo život u nekoliko američkih saveznih država u snježnim mećavama, najveći dio u prometnim nezgodama a troje je preminulo u gradu New Yorku čisteći snijeg. Sa 68 centimetara snijega koji je napadao u gradu New Yorku do ponoći to je drugo najteže snježno nevrijeme u povijesti grada od 20 milijuna stanovnika. I u glavnom američkom gradu to je drugo najgore snježno nevrijeme ikad sa 60 centimetara snijega. Rekord drži 1922. kada je u Washingtonu napadao 71 centimetar snijega.

Na obali New Jerseya snažni vjetrovi koji su pratili snježnu oluju izazvali su plimni val i poplave u nekoliko gradova te je dio stanovnika evakuiran.Guverner New Yorka Andrew Cuomo proglasio je izvanredno stanje kao što su to učinili guverneri još deset saveznih država na istoku SAD-a.

Promet na području grada New Yorka obustavljen je od subote poslijepodne za sve osim za vozila policije, hitne pomoći i vatrogasaca. I veći dio nadzemne željeznice koji povezuje grad i okolicu prestao je prometovati.

Na Broadwayu kazališta su otkazala subotnje predstave, a otkazane su i košarkaške i hokejaške utakmice. Umjesto automobila na gradskim avenijama mogli su se vidjeti skijaši i grad je pretvoren u snježno igralište. I u glavnom američkom gradu obustavljen je javni gradski prijevoz, kako zbog snijega tako i zbog snažnih vjetrova koji umanjuju vidljivost. Uz samu Bjielu kuću zabilježeno je 40 centimetara snijega a na washingtonskom međunarodnom aerodromu Dulles 90 cenitmetara snjiega.

Zbog nevremena u Washington se nisu uspjeli iz inozemstva vratiti ni američki potpredsjednik Joe Biden ni ministar obrane Ashton Carter koji su umjesto u glavni grad sletjeli na Floridu. U subotu je na istoku SAD-a otkazano više od 5 tisuća letova te još 3300 nedjeljnih letova.

Na području Sjeverne Karoline i New Jerseya 240 tisuća ljudi ostalo je bez struje. Gotovo 100 centimetara snijega napadalo je u nekim dijelovima Marylanda, Pennsylvanije, Virginije i Zapadne Virginije. Hina

2016 01 23T200612Z