Da se moja bivša firma ponašala ovako, da smo ovoliko sati proveli na ustaške i komunističke teme, moja bi firma propala

f32be4d28f

Orešković već u 9.15 sati došao u Vladu, sastaje se sa ministrima. Glavnim ciljem svoje Vlade Orešković je označio poboljšanje gospodarskih i društvenih prilika u državi i podizanje životnog standarda građana

Prije nego što je izabran za premijera, mandatar Tihomir Orešković obratio se u petak navečer Saboru i poručio kako osobno nije političar, ali kako je spreman učiti te kako je za dobrobit građana spreman prihvatiti izazov i podnijeti žrtvu.

“Imat ćemo vremena upoznati se, nisam političar, nadam se da ću neke stvari naučiti. Građani su najbolji indikator, jasno ću im komunicirati da sam tu zbog njih, spreman na žrtvu, spreman prihvatiti izazov. Ako mogu pomoći hrvatskom narodu, tu sam, idemo raditi”, poručio je Orešković, nakon više od 14 sati rasprave o programu i sastavu njegove vlade.

Zastupnicima je spočitnuo vraćanje na teme iz prošlosti, na “ustaše i partizane”. “Da se moja bivša firma ponašala ovako, da smo ovoliko sati proveli na ustaške i komunističke teme, moja bi firma propala”, rekao je Orešković.

Istaknuo je kako nije opterećen prošlošću te kako je došao fokusirati se na ekonomski rast i podizanje životnog standarda građana.

Parafrazirajući kanadskog premijera Justinea Trudeaua poručio je kako želi da Hrvatska postane nježna i ljubazna nacija. “Znam da naš narod nije podijeljen, a ako i jest, do nas je da ostvarimo jedinstvo”, poručio je novoimenovani premijer.

Naglasio je i kako mu je kao Hrvatu iz Kanade čast što ima priliku pomoći svojoj državi, a manjinama je poručio kako je i sam bio manjina u Kanadi te kako smatra da su manjine bogatstvo Hrvatske.

Orešković podsjeća i kako je u tvrtci Teva ostavio dobru plaću, kako mu angažman na čelu vlade nije nužan. “Ali, tu sam, sreman za novi ogroman izazov”, poručio je Orešković i dodao kako neće dopustiti da ga ideologije odvuku od zacrtanog cilja.

Dodao je kako je uvjeren da će znanje i iskustvo koje je stekao u karijeri biti na korist Hrvatskoj. “Ovih dana spread se smanjio i to je jedan pozitivan indikator da idemo u pozitivnom smjeru”, ocijenio je.

Osvrnuo se i na kritike kojima su dočekane njegove izjave o kanadskom modelu zdravstva, a poručio je kako u tom modelu ima dobrih stvari, ali i kako neke stvari drugi mogu učiti od hrvatskog sustava.

Odbio je i kritike sindikata da će protežirati krupni kapital. “Zapitajte sindikate u Plivi, oni vam mogu reći tko je Orešković, bitno je da čujete od njih”, poručio je Orešković, a njegov je govor popraćen pljeskom iz klupa vladajućih. Hina

Leave a Reply