Snježna oluja pogodila SAD

Snježna oluja, s više od pola metra snijega, zatrpala je cijelu Istočnu obalu SAD-a. Mećavom su pogođeni deseci milijuna ljudi, a u šest saveznih država proglašeno je izvanredno stanje

5681a17a

Šest osoba poginulo je u prometnim nesrećama na zaleđenim cestama. Mećava nazvana “Džounas” – kreće se prema unutrašnjosti

Times Square u New Yorku, Kongres na Capitol Hillu i Bijela kuća u Washingtonu ne vide se od mećave. U New Yorku, gradu koji nikad ne spava, ulice su neprepoznatljivo puste.

Od 2 sata u noći obustavit ćemo prigradski željeznički promet, kako bi se mogle počistiti tračnice i ujutro će se procijeniti situacija, istaknuo je Chris Christie, guverner New Jerseya.

Kolone na autocestama u okrugu Madison ukupno su duge 56 kilometara. Neki u vozilima čekaju više 12 sati. Policija im donosi vodu i hranu, a crveni križ podiže šatore.

Naša poruka je – i zaista želimo da je javnost čuje – ostanite kod kuće i ne izlazite van. Ni automobilima ni pješice, poručila je Muriel Bowser, gradonačelnica Washingtona.

Otkazano je 7600 letova. Količina snijega u Washingtonu premašit će rekord iz 2010. Mnogo je tih letova otkazano unaprijed tako da putnici nisu ni dolazili u zračne luke, ostali su kod kuće ili u hotelu.

4000 ralica i kamiona sa soli je na ulicama. Javni prijevoz je obustavljen prije ponoći prema lokalnom vremenu i tako bi moglo ostati cijeli vikend. Bit će to najgora mećava od 1922., a kad krene u unutrašnjost, gdje će naravno oslabjeti, zahvatit će ukupno 85 milijuna ljudi.

Mnogi krate vrijeme i griju se čisteći snijeg pred svojim pragom.